Aloja

Maija Pohodņeva un Modris Pelsis viesos Staiceles pilsētas bibliotēkā

Ar rakstnieku Maijas Pohodņevas un Modra Pelša viesošanos Staiceles pilsētas bibliotēkā sākās VKKF finansētais projekts “Detektīvu žanrs latviešu literatūrā”. Ar šo projektu aizsākas rakstnieku – detektīvu autoru tikšanās cikls, kurš turpināsies līdz pašam decembrim.

Abi rakstnieki Maija Pohodņeva un Modris Pelsis ir komanda, kura raksta detektīvus kopā. Kopā jau ir tapuši četri romāni. Dažādu apstākļu sakritības un dzīves nejaušības, šos cilvēkus radošajā jomā kopā jau savedusi divdesmit gadus atpakaļ. Strādājot bijušajā laikrakstā „Rīgas Balss”, Maija policijas darbu iepazinusi kā žurnāliste – dienu no dienas dodamās līdzi policijas reidos. Darba apjoma dēļ meklējusi žurnālistu kriminālziņu reportāžām un tas izrādījās bijušais policists Modris Pelsis.  Sekojuši kopēji projekti, uzņemtas dokumentālās filmas par glābēju darbu, par cilvēktirdzniecību, skolās lasītas lekcijas par narkotiku lietošanas sekām.  Apkopojot  abu zināšanas, tapa pirmā kopējā grāmata “Nedzeniet pēdas snaiperim” , kurai sekoja  vēl trīs grāmatas, kuras ir turpinājums iepriekšējām. Kā vēlāk autori norādīja, būs arī vēl nākošās.

Savā stāstījumā autori iepazīstināja ar konkrēto darbu rakstīšanas metodēm, ar nerakstītiem noteikumiem, kur viens no galvenajiem ir – ja kritizē, tad pasaki arī risinājumu. Daudz stāstīja par to, kā pirms romāna tapšanas izzināja un izmēģināja visu par ko gribēja rakstīt. Ar smaidu atcerējās kokos kāpšanu ar īpašu aprīkojumu, bunkuru meklēšanu. Palielījās ar apgūtām zināšanām snaiperšaušanā.   

Autori dalījās atmiņās par dzīves kopīgiem notikumiem, daudzi ir raduši atspoguļojumu romānos. Arī pēdējais, kurš būs medicīniskais trilleris, iznāks jūlija mēnesī un sauksies „Aliansē pret vēzi” . Tas būs dokumentāls stāsts par kolēģi Modri Pelsi, kuram vairākus gadus atpakaļ diagnosticēja vēzi.  Tas būs stāsts par slima cilvēka  pārdzīvojumiem, par piedzīvoto ārstējoties, par netradicionālo  izveseļošanās  ceļu.  Gaidīsim un lasīsim, jo tas būs  romāns, kā Maija Pohodņeva vienā no intervijām teikusi : “Vācot augus, apstrādājot tos un gaidot, kad tējas uzvārīsies, sanāca arī laiks pārdomām: pirms uzsāc kauju, uzzini, kā karojuši pirms tevis, pat ja tavi ieroči ir lāpsta, zābaki, tējas katliņš un apņemšanās neiet uz drauga bērēm. Cerības nemirst, izglābj zināšanas.”