Aloja

Alojas Ausekļa vidusskolas Erasmus + projekta 3. mācību vizīte.

Aizvadītais mācību gads Erasmus + projektā “Cultivating Languages and Youth Entrepreneurs” iesākās ar gatavošanos skolēnu mācību braucienam. Novembrī astoņi Alojas Ausekļa vidusskolas skolēni ar pedagogiem pavadīja 7 dienas partnerskolā Patrā Grieķijā. Galvenā tēma bija pārtika, tās atkritumu samazināšana, kompostēšana.

Viesi tika sagaidīti ar grieķu dejām un rožu saldumiem. No skolas paveras brīnišķīgs skats uz līci un kalniem. Arsakeio skola ir viena no modernākajām skolām valstī. Tā ir privāta mācību iestāde, tādēļ mācības ir par maksu. Skola sadarbojas ar Patras universitāti, ir kopīgs zinātņu centrs.

Skolēni prezentēja mājas darbus un arī strādāja grupās: mācījās gatavot grieķu ēdienus, apskatīja skolas ziemas dārzu, kurš dārzeņu ziņā stipri atgādināja mūsu dārzus vasarā. Tur katra skola iestādīja līdzi atvesto augu: igauņi – jāņogu krūmu, itālieši – baziliku. Mūsu skolas 12.kl.skolēnam Tomam bija uzticēts upeņu krūms no Krogzemju audzētavas. Pie skolas tika izveidots arī starptautiskais dārzs, kurā katras skolas koordinators iestādīja mandarīna kociņu. Jāpiebilst, ka apelsīni un mandarīni Grieķijā aug apstādījumos un dārzos un iepriecināja arī mūs ar savu ražu. Vēl skolā iepazinām vecāku veidoto fotosintēzes laboratoriju, kur varēja pagaršot tur audzētos augus. Bijām arī skolas matemātikas un fizikas centrā, kurā varējām daudz ko izmēģināt. Viesi uzzināja arī par vietējo problēmu – mežu ugunsgrēkiem, kā tos novērš. Arsakeio skola bija arī noorganizējusi konferenci par pārtikas atkritumu kompostēšanu, kurā uzzinājām par pašvaldības lomu un atbalstu. Gan skolēni, gan skolotāji devās arī vērot mācību stundas. Dažas idejas jau tika pierakstītas.

Projekta ietvaros dalībnieki arī apmeklēja pārtikas uzņēmumus un uzzināja, kā tradicionāli gatavo rožu ziedlapu ievārījumu, sieru un olīveļļu. Arsakeio skola bija parūpējusies arī par brīvā laika programmu, lai varam labāk iepazīt Grieķiju. Kalavritā braucām ar mazu vilcieniņu pa kalniem, gar kraujām. Iespējams, pati īpašākā vieta bija Delfi. Vareno kalnu skaistums apbūra, un interesantas šķita teiksmas par senajiem grieķu dieviem un notikumiem Delfos.

Projekta vizīte noslēdzās ar nelielu koncertu, kur katra skola bija sagatavojusi priekšnesumus. Atceļā apskatījām Atēnas un Akropoli.

ES 100% apmērā piešķīrusi 33065,00 euro finansējumu projekta īstenošanai.

Informāciju sagatavoja: Vineta Tiltiņa

projekta koordinatore

Alojas Ausekļa vidusskolā