Aloja

Alojas Ausekļa vidusskolas Erasmus + projekta 4. mācību vizīte

No 13. līdz 19.februārim Rakverē Igaunijā norisinājās ceturtais un pēdējais Alojas Ausekļa vidusskolas Erasmus + projekta “Cultivating Languages and Youth Entrepreneurs” mācību brauciens. Galvenais notikums bija valodu nedēļa, ko Rakveres privātā ģimnāzija rīko katru gadu.

Šoreiz mūsu skolu pārstāvēja 3 skolēni un 2 pavadošie pedagogi. Apjomīgākais mājas darbs bija  skolā veikt anketēšanu par pārtikas pirkšanas paradumiem, noskaidrot, ko mūsu ģimenes iesāk ar pāri palikušo ēdienu. Aptaujas rezultātus katras partnervalsts skolēni prezentēja Rakverē.

Bez darba pie projekta tēmām un prezentācijām, nozīmīga loma bija, protams, valodām. Skolēniem bija iespēja apmeklēt stundas. Vācu valodas stundā skolēni, sekojot norādēm vācu valodā, veidoja marcipāna rotājumus savam tortes gabaliņam kā arī uzzināja par marcipāna rašanos Vācijā.

Nedēļas laikā tika pārbaudītas arī zināšanas par Lielbritāniju angļu valodā, kad dalībnieki ar telefona palīdzību balsoja par pareizo atbildi. Tam sekoja valodu nedēļas koncerts. Tā tēma šogad bija “kaķi”. Šī bija iespēja klausīties dažādas valodas: igauņu, krievu, ukraiņu, kā arī partnerskolu pārstāvētās – latviešu, grieķu un itāliešu. Bija gan dzeja, gan dziesmas un teātris. Mūsu skolēni lika lietā savus talantus. Kamēr Harijs deklamēja dzejoli par kaķīti, Tīna to uzzīmēja. Muzikālo pavadījumu uz flautas spēlēja Elīna.

Skolēni devās arī mācību ekskursijās: iepazina uzņēmējdarbību gan nelielā privātā maiznīcā, gan arī Igaunijā lielākajā maizes ražotnē. Uzzinājām, ka tur nav pārtikas atkritumu, jo viss tiek izmantots. Skolēni devās arī uz Narvu, kur no cietokšņa pāri upītei var redzēt Krieviju. Meža skolā uzzināja ne tikai par Igaunijas mežiem, bet bija arī iespēja nogaršot dažādu dzīvnieku gaļu, piem., lāča. Rakveres pils mūs sagaidīja ar savu viduslaiku programmu. Tā kā laika asptākļi bija piemēroti, tad dalībnieki nodevās arī ziemas priekiem – slidinājās pa kalnu pie pils, pikojās, cēla sniegavīrus. Grieķu skolas sporta skolotājs piedalījās slēpošanas stundā, jo tādu iespēju nevarēja neizmantot. Projekta laikā apmeklējot Tallinu, dalībnieki varēja iepazīt darbu televīzijā, līdzdarboties.

Lai arī Igaunija ir mūsu kaimiņvalsts, tās ziemeļu daļa projekta dalībniekiem bija atklājums.

Eiropas Savienība 100% apmērā piešķīrusi 33065,00 euro finansējumu projekta īstenošanai.

Informāciju sagatavoja: Vineta Tiltiņa

projekta koordinatore

Alojas Ausekļa vidusskolā