Aloja

Alojas Ausekļa vidusskola piedalās Erasmus+ projektā Slovākijā

No 16. līdz 25. septembrim Latviju pārstāvošā komanda: Dāvis Daniēls Vildiņš, Sarmīte Saukuma un Ineta Lopenova, piedalījās Erasmus+ projektā “TC Coaching: Level One”, kas norisinājās Slovākijā.

Šo projektu organizē NVO EduEra, bet treneri šajās apmācībās bija – Markus Sultanito Vrecers (Marcus Sultanito Vrecer), Lorenco Nava (Lorenzo Nava) un Vera Prenza (Vera Prenz).

Šo apmācību laikā dalībnieki uzzināja vairāk par to, kas ir coaching, kādas ir coaching metodes un kā to pielietot dzīvē. Projekta laikā dalībniekiem bija uzdevums palikt pa nakti mežā. Uzdevuma mērķis bija, lai cilvēks, vienatnē, noskaidrotu savus mērķus un pārdomātu lietas, kas saistās ar viņu. Lieliska iespēja arī bija iegūtās zināšanas izmēģināt praktiski.

“Man tā bija lieliska iespēja iepazīt sevi, citos rakursos. Projektam sākoties man īsti nebija skaidrība – kas ir coaching, bet projekta laikā to sapratu un nostiprināju savas zināšanas coachingā. Manuprāt, ļoti labi ir arī tas, ka mums treneris Lorenco, pastāstīja kas mums ir jādara, lai arī iegūtās zināšanas pielietotu dzīvē, palīdzot citiem jauniešiem. Man ļoti patika arī tas, ka dalībnieki, kas bija projektā bija vienoti un palīdzēja viens otram, varēja justies brīvi. Esmu ļoti priecīgs, ka man bija izdevība piedalīties šajā projektā. Paldies organizatoriem un Sintijai par iespēju!” Tā par šo apmācību kursu saka Dāvis.

“Coaching – starptautisko treniņu kursu ietvaros iepazinos ar šī darba (ar jauniešiem) specifiku, teoriju, arī praktiskās nodarbības lika atklāt šī darba interesantākās un grūtākās puses. Bet vissvarīgākais bija sevī noformulēt coachinga nozīmīgumu. Interesanti bija strādāt “Case clinic” pēc O. Scharmer teorijas, kad grupa palīdz izzināt problēmu un dot padomus veiksmīgākai darbībai. Manam aktivitāšu kolekcijas daudzumam nākušas klāt aktivitātes vēl no Ungārijas, Maltas, Itālijas, Grieķijas un Čehijas, kuras izmantošu koriģējošajā vingrošanā.
Visgrūtākais bija pabūt mežā, kalnos, tikt galā ar sevi un domām, jo coachings māca izvērtēt iepriekšējo, paņemt nedaudz no pagātnes, izvirzīt jaunus mērķus. Naktī mežā bija interesantas pārdomas, arī bailes un izmisums: ko jūtu, ko vēlos, vai es to varēšu? No rīta atklāsmes bija priekš manis šokējošas, bet atbildes atradu.
Nodarbības notika ļoti intensīvi, no 9 rītā līdz pat 22 vakarā. Gan klausījāmies, gan praktiski darbojāmies grupās, pāros. Angļu valodas nostiprināšanai šīs nodarbības ļoti palīdzēja.” Tā apmācības raksturo Ineta.

“Šajās apmācībās guvu jauku un ļoti interesantu pieredzi, kura noderēs man ikdienas darbā skolā un arī mentorējot NEET jauniešus projektā “Proti un dari”.
Esmu jau bijusi vienās coaching apmācībās Anglijā, bet šeit es uzzināju citu pieredzi kā strādāt ar jauniešiem sasitot to ar vēsturi, cilvēka vecumposmu attīstību, Maslova piramīdu un vēl citu pieredzi ar lietām, kuras ietekmē ikviena cilvēka dzīvi, apzinās viņš to vai nē.
Mēs esam dabas sastāvdaļa, un mums jādzīvo saskaņā ar to, iekļaujoties kopējā dzīves ritmā.
Varu teikt milzīgu paldies Sintijai, par iespēju piedalīties šajās apmācībās, Slovakijas organizācijai un Petrai, par organizēšanu. Vislielākais paldies treneriem – Verai, Lorenco un Markusam. Viņi strādā apbrīnojami, viņu idejas ir fantastiskas un prasme iemācīt, saprast un izprast, vienkārši brīnišķīga.” Par apmācībām saka Sarmīte.

Cerams, ka nākotnē būs līdzīgi kursi, kuros varēs piedalīties.

Infomāciju sagatavoja: Dāvis Daniēls Vildiņš