Aloja

Mūzikas skolu draudzības koncerts Alojā

Pirmajā Adventes svētdienā -1.decembrī Alojas Kultūras namā notika  Alojas, Limbažu, Salacgrīvas un Staiceles mūzikas un mākslas skolu kopīgs draudzības koncerts. Šādi koncerti jau kļuvuši par tradīciju, un tie apliecina, ka novadu robežas nav šķērslis tiem, kas patiesi grib sadarboties un draudzēties.

Šā gada koncertu organizēja Alojas MMS, un koncerta vienojošā tēma bija –komponisti jubilāri, neaizmirstot arī Ziemassvētku tuvošanos. Piedāvāto jubilāru klāsts bija gana plašs un daudzveidīgs – gan  klasiķi – Bēthovens, Šopēns, Čaikovskis, gan latviešu komponisti, mūsu laikabiedri – J.Lūsēns, V.Salaks, A.Altmanis, bet programmu noslēdza  t.s.”neakadēmiskās “mūzikas pāŗstāvji – Dž.Geršvins, Dž.Lāsts, B.Makferins.

Koncertu spoži iesāka Alojas mūzikas skolas sintezatora spēles audzēkne Linda Sondare, atskaņojot senu Ziemassvētku dziesmu ‘’Veni veni Emmanuel”. Tālāk sekoja Bēthovena mūzika Staiceles un Alojas MMS audzēkņu izpildījumā. Limbažu mūzikas skola bija izvēlējusies latviešu komponistu Vilni Salaku, kuram šogad apritēja 80 gadu. Viņa skaņdarbus atskaņoja pianisti un vijolnieki, kā arī Alojas koklētāju ansamblis.

Koncerta dalībnieku vidū bija mūsu puses jaunie talanti, kuri jau sevi apliecinājuši konkursos – vijolniece Mare Malvīne Īstenā , flautiste Līga Anna Maurīte no Salacgrīvas, un jaunais pianists Ruslans Andrejevs no Staiceles. Viņiem blakus muzicēja arī pavisam mazi spēlētāji, tāpat speciāli šim koncertam veidoti ansambļi. Katra skola centās parādīt sevi ar to, kas īpašs tieši viņiem, tā kopīgi viena otru papildinot.

Alojas skola parādīja dziedātājus, sintezatoru un pūšamo instrumentu ansambļus. Salacgrīvai blakus solistiem uzstājās kameransambļi, demonstrējot tādu retu instrumentu kā marimbu.

Alojas un Limbažu ģitāristi ne pirmo reizi uzstājās kopā, veidojot kupli skanošu ansambli. Šķiet, visvairāk klausītājus pārsteidza Ofenbaha “Barkarolas” izpildījums, kurā apvienojās visu 4 skolu audzēkņi – Limbažu, Salacgrīvas  un Staiceles vijolnieki, Alojas un Salacgrīvas flautistes.

 Skatuve jau bija par mazu! Tas ir apliecinājums tam, ka mūzikas skolu starpā vēl arvien valda draudzības un sadarbības gars, un nākotnē šādi koncerti tiks turpināti. Koncertā Limbažos 2020.gadā noteikti veidosim kopīgu orķestri.

Vakars noslēdzās ar radošajām darbnīcām, kurās Alojas MMS mākslas pedagogu vadībā visi klātesošie varēja paši pagatavot Ziemassvētku rotājumus un apskatīt Alojas Mākslas skolas audzēkņu darbu izstādi.

Anna Spalviņa Limbažu MMs skolotāja