Aloja

Saruna par vidi ar Māri Olti

Biologs, vides pētnieks, dabas draugs, TV raidījumu vadītājs un arī grāmatas autors Māris Olte, tiekoties ar Alojas Ausekļa vidusskolas skolēniem, pusotras stundas garumā tos iesaistīja sarunā un domu apmaiņā par videi draudzīgu dzīvesveidu, par tīras vides nozīmīgumu, par to kā mēs katrs varam samazināt ekoloģiskās pēdas nospiedumu.

Interesanti viesis skolēniem pastāstīja kā dabā “uzvedas” koki, kā tie sadzīvo, kāda ir apse, kāda liepa un citi, kā visi viņi tiecas pēc mammas saules. Tādēļ ne velti varam redzēt kā vairums koku izaudzējuši garus sānzarus, lai atbrīvotos no blakus koka ciešā tuvuma un pavērstu zarus pretī saulei.

Māris Olte, kā jau atraktīvs cilvēks, runāja skolēnu auditorijai saprotamā valodā. Viesis sākumā atklāja, ka dzīvo Ērgļos, viņa ģimenē aug četri bērni – trīs dēli un meita. Darbojas raidījumu veidošanā “Makšķerē ar Olti” un radio raidījumā “Zaļais stūris”. Radioraidījums ir par norisēm dabā, savvaļu, dzīvniekiem un ūdens iemītniekiem, stāstot daudz ko jaunu par dažādām aktivitātēm dabā, arī medībām un makšķerēšanu. Māra Oltes jaunākais veikums ir «Aktīvā tūrisma centrs Ērgļu stacija».

Par to, ka Mārim Oltem ir ass skats, varēja pārliecināties visas sarunas laikā – viņš redzēja un komentēja visu, kas notika aiz loga, vienlaikus to savijot stāstā par cilvēka un dabas mijiedarbību, kā arī atstāstot interesantus atgadījumus no paša un citu piedzīvotā.

Viesis pastāstīja par savu veidoto grāmatu “Matīsa piedzīvojumi mežā”, kas pirms vairākiem gadiem saņēma Bērnu žūrijas lasītāju atzinību, atsaucot atmiņā, kāda bija tās tapšana. Grāmatā Matīsa atrastā brīnumu ierīce toskelmoskels palīdz viņam kļūt gandrīz nemanāmam un nonākt visdažādākajās Latvijas vietās, tāpēc Matīss nolemj iepazīt noslēpumaino un interesanto meža dzīvi. Mežā Matīss uzzina gan to, kas notiek āpša alas kambaros un ūdra tuneļos, gan stārķa ligzdā un sirseņu pūznī, gan to, ar ko tiek baroti svīres mazuļi un kas ir kopīgs apodziņam ar vilku. Bet tie nebūt nav visi aizraujošie un satraucošie Matīsa piedzīvojumi mežā.

Tie bērni un jaunieši, kam interesē dzīve un piedzīvojumi dabā un pie ūdeņiem kopā ar kukaiņiem, putniem un zvēriem, vasarā var piedalīties nometnē “Izdzīvošana dabā kopā ar Māri Olti”.

Māra Oltes vēlējums jauniešiem – meklēt pieturas punktus sevī un iet uz priekšu, lai Latvijā justos kā savā zemē, bet ejot dabā, domāt – kā un ko tu dari!

Tikšanās noritēja ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Alojas pilsētas bibliotēkas projektā jauniešiem Literārās tikšanās «Ieklausīties un sadzirdēt».

Sarmīte Frīdenfelde / Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja