Aloja

Marija Alise Jenča ar mūziku kopš bērnības

Marija Alise Jenča ir 16 gadus jauna talantīga un apņēmīga Alojas novada jauniete. Pašlaik Marija mācās Alojas Ausekļa vidusskolas 9. klasē, paralēli mācībām meitene ik dienu apmeklē Alojas Mūzikas un Mākslas skolu (AMMS), kur apgūst saksofona spēli un vēl spēlē vienu no latviskākajiem instrumentiem – kokli.  Marija pārstāv novadu dažādos koncertos un konkursos. AMMS viņa sāka apmeklēt, kad mācījās 1. klasē, kopš tā brīža mūzika ir viņas kaislība.

Jautājot par to, kā jauniete izlēmusi spēlēt tieši šos mūzikas instrumentus, Marija izskaidro: Kad es gribēju iestāties Mūzikas skolā, es vēlējos spēlēt ģitāru, bet tā kā šo programmu varēja apgūt tikai no desmit gadiem, uzsāku mācības kokles klasē, bet es to nenožēloju! Mūzika man palīdz relaksēties, īpaši dienās, kad jūtos slikti.

Dzīve mazā novadā nav šķērslis

Domāju, ka dzīves vieta neko īsti nemaina, ja dari to, kas patīk un centies no visas sirds. Iespējams, ja būtu no lielpilsētas, tad es būtu mainījusi tikai mūzikas instrumentu, jo sākumā vēlējos spēlēt arī vijoli. Tomēr uzskatu, ka kokles klase ir tieši priekš manis! Mūzikas skolā eju jau deviņus gadus, spēlēju divus instrumentus, dziedu AMMS korī un Alojas kultūras nama jauktajā korī Ale un MMS koklētāju ansamblī, ar kuru kopā esam spēlējuši arī 26. Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos. Esmu priecīga, ka nāku no maza novada, jo šeit esmu atradusi sevi!

Marijas sapnis ir kļūt par operdziedātāju

Pēc Alojas Ausekļa vidusskolas 9. klases absolvēšanas es uzsākšu mācības Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolā, kur turpināšu spēlēt kokli un dziedāt solo. Jautājot par to, kā jaunietes lēmums mainītos, ja viņa tomēr nolemtu vidusskolu absolvēt šeit, Alojā, Marija atbildēja: Īsti nekas nemainītos, taču es esmu domājusi arī par medicīnas studijām, gribētu būt ārsts, tomēr mūzika man ir pirmajā vietā, savu nākotni gribu saistīt ar to. Pēc Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas absolvēšanas es gribētu iet tālāk mācīties uz Mūzikas skolas Akadēmiju. Mans sapnis ir kļūt par operdziedātāju.

Alojas novadā ir visas iespējas, lai atrastu sevi

Es domāju, ka šeit ir iespējas, kur attīstīt sevi, savus hobijus un talantus. Jaunieši var iet MMS, taču, ja mūzika nav tuva, ir arī sporta skola un citi pulciņi. Domāju, ka jauniešiem nevajadzētu doties prom, jo šeit var sevi pilnveidot un saprast, ko vēlies darīt nākotnē. Es pati, piemēram, dzīvoju laukos, apmēram 15 km no Alojas, tomēr man tas nekad nav traucējis apmeklēt MMS. Ja tu dari to, kas Tev patīk, tad tam nevar būt šķēršļi.

Turklāt es vairs nevaru iedomāties sevi bez mūzikas. Mani ir absolūtā dzirde, tā  ir spēja identificēt mūzikas toni bez konkrēta atskaites punkta – mūzikas instrumenta vai cilvēka dziedāta toņa palīdzības. Jebkuram cilvēkam tādas īpašības nav, es pati to uzzināju aptuveni 11 gadu vecumā, vēlāk tas radīja lielāku saikni ar mūziku. Šobrīd skaidri zinu, ka mani nākotnes plāni noteikti ir saistīti ar mūziku!

Informāciju sagatavoja:

Regīna Grosa,

Alojas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Foto: No M. A. Jenčas personiskā arhīva