Aloja

ESI ATBILDĪGS – APSAIMNIEKO ATKRITUMUS PAREIZI

Noslēdz līgumu

Katru pavasari visu skatam arvien paveras atkritumiem piesārņotas vietas – grāvmalas, upmalas, meži, zaļās zonas. Nereti dzirdamas sūdzības, ka kādam iedzīvotājam jānorēķinās par garāmgājēja izmesto atkritumu maisu svešā konteinerā. Arī Alojas novadā regulāri tiek konstatēts, ka arī šķiroto atkritumu izmešanai paredzētie publiskie konteineri jeb EKO punkti regulāri tiek piesārņoti ar neatbilstošu saturu.

Vēršam uzmanību, ka katram iedzīvotājam pašam ir jānes atbildība par savu radīto atkritumu apsaimniekošanu, to paredz arī pašvaldības saistošie noteikumi. Nav pieļaujams, ka kāds paļaujas uz Lielo Talku, kad teritoriju citi sakārtos piegružotāju vietā! Katrai mājsaimniecībai ir jābūt noslēgtam līgumam par atkritumu apsaimniekošanu.

Par neatbilstošu atkritumu apsaimniekošanu un pārkāpumu izdarīšanu var tikt piemērots administratīvais sods pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa. Fiziskajām personām naudas sods var sasniegt pat 1000 eiro, bet juridiskajām personām tas var tik noteikts līdz 2900 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez to konfiskācijas.

Ievēro drošību

Īpaša vērība pareizai atkritumu apsaimniekošanai jāpievērš valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, lai netiktu apdraudēta līdzcilvēku un atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju veselība!

  • Mājsaimniecībās, kurās ir “Covid-19” infekcijas slimnieki, atkritumus ievietojiet sadzīves atkritumu konteinerā- iesaiņotus divos maisos, neaizmirstot tos aizsiet! Maisus nedrīkst likt blakus konteineriem!
  • Lietotos aizsardzības līdzekļus- maskas un vienreiz lietojamos cimdus- ievietojiet sadzīves atkritumu konteinerā, aizsietā maisā.
  • Šķiroto atkritumu konteineros nedrīkst mest vienreiz lietojamās salvetes, papīra dvieļus, paketes, autiņbiksītes, kas ir sadzīves atkritumi.
  • Apstrādājiet rokas ar dezinfekcijas līdzekli pirms un pēc atkritumu izmešanas! Ja tas nav iespējams, mazgājiet rokas – līdz mazgāšanas vietai maksimāli samazinot pieskaršanos virsmām.
  •   ! SIA “ZAAO” nav darbības atļaujas apsaimniekot medicīnas atkritumus, tie jāvāc atsevišķi un jāpiesaka attiecīgā atkritumu veida apsaimniekotājam.

Atdod otrreizējai pārstrādei

Alojas novadā ir izveidota infrastruktūra otrreizējai pārstrādei derīgu materiālu nodošanai. Alojā Rīgas ielā 5 pieejams EKO laukums, novadā izvietoti vairāki desmiti konteineri dalītai atkritumu nodošanai, kuru turpmāka pieejamība iedzīvotājiem ir atkarīga no atkritumu izmetēju godaprāta un atbildīgas rīcības, jo šobrīd pašvaldībai EKO punktu uzturēšana nozīmē neadekvātus finanšu ieguldījumus dēļ tā, ka konteineros tiek sabērts kurināmais materiāls, medicīnas atkritumi, būvmateriāli, zaļie atkritumi, liedzot iepakojumu konteineru saturu nodot atkritumu apsaimniekotājam bez maksas.

Atkritumu pareiza šķirošana nodrošina vairākus ieguvumus. Nodalot pārstrādājamos atkritumus no kopējās atkritumu plūsmas, samazinās ikmēneša mājsaimniecības izdevumi par atkritumu izvešanu, jo sašķiroto atkritumu izvešana iedzīvotājiem joprojām, pat neskatoties uz šī brīža situāciju pārstrādes tirgū, ir bez maksas.

Būtiski, ka atdalot iepakojumu no sadzīves atkritumiem, samazinās kopējais apglabājamo atkritumu daudzums. Atkritumu šķirošana palīdz taupīt enerģiju un saudzēt dabu, jo iepakojuma materiālu pārstādei ir nepieciešams mazāk resursu kā ražošanai no jaunām izejvielām. No šķirošanas konteineriem savākto materiālu ZAAO sagatavo transportēšanai uz pārstrādes vietām. No makulatūras tiek ražots, piemēram, biroja papīrs, no izkausēta stikla atkal ražo stikla iepakojumu, to var izmantot arī kā piedevu celtniecības materiālos, asfalta ražošanā, no plastmasas, kas tiek pārstrādāta granulās vai pārslās, tiek izgatavoti jauni plastmasas izstrādājumi. Attiecībā uz metālu, piemēram, alumīnija ražošanai no otrreizējām izejvielām nepieciešams desmitiem reižu mazāk elektroenerģijas, nekā to ražojot no pirmreizējām izejvielām.

EKO laukumā, ievērojot drošības pasākumus, tostarp 2 metru distanci ar EKO laukuma pārzini, iespējams nodot dažādus šķirotos atkritumus, tai skaitā pudeļu stiklu, papīru, kartonu, plastmasu, PET pudeles, metālu, kā arī nolietoto sadzīves tehniku un logu stiklu, kuru EKO punktu pudeļu stiklam paredzētajos konteineros mest nav atļauts. Laukumā var nodot arī bīstamos atkritumus: krāsu bundžas, luminiscentās spuldzes, baterijas un akumulatorus. Laukumā pieņem arī auto riepas un lietošanai derīgus apavus.

Klienti (privātpersonas), kuriem ir tiešais līgums ar ZAAO par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, var nodot lielgabarīta, būvniecības un zaļos atkritumus EKO laukumos pēc cenrāža, ar pēcapmaksu. Aicinām pirms došanās uz EKO laukumu zvanīt pa tālruni 29221847, piesakot lielgabarīta, būvniecības, zaļo atkritumu veidu nodošanas nepieciešamību. Norēķināties par EKO laukumos atvestajiem atkritumiem ar skaidru naudu valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā nav iespējams. EKO laukums atvērts otrdienās no plkst.12 līdz 16, trešdienās no plkst.15 līdz 19, ceturtdienās no plkst.12 līdz 16, piektdienās no plkst.12 līdz 16, sestdienās no plkst.10 līdz 14., svētdienās un pirmdienās laukums slēgts.

Uz vairākās adresēs izvietotajiem šķiroto atkritumu konteineriem jeb EKO punktiem iedzīvotāji var nogādāt šķirotus atkritumus un izmest tos divos speciāli marķētos konteineros, no kuriem viens paredzēts pudeļu, burku stiklam, bet otrs- papīram, polietilēnam, PET pudelēm, sadzīves ķīmijas un kosmētikas plastmasas iepakojumam, metālam.

Konsultējies

ZAAO piedāvā desmitiem pakalpojumu veidu, no kuriem katrs iedzīvotājs var izvēlēties savām vajadzībām nepieciešamāko. ZAAO speciālisti ārkārtējās situācijas laikā konsultē attālināti pa tālr.64281250 katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 12.00 un no 13.00 līdz 17.00. Tiklīdz beigsies valstī noteiktie ierobežojumi COVID-19 ierobežošanai, tiks atsāktas uzņēmuma speciālistu konsultācijas arī iedzīvotāju forumos un daudzdzīvokļu māju sanāksmēs.

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane, SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste