Aloja

Kā šķirot atkritumus pareizi?

Konteiners papīram, polietilēnam, PET pudelēm, metālam

DRĪKST MEST NEDRĪKST MEST
Papīra un kartona atkritumus Biroja papīru, avīzes, žurnālus, grāmatas, iepakojuma papīru, kartonu, gofrētu kartonu, pārtikas dzērienu tetrapakas, elopakas. Materiāliem ir jābūt tīriem, bez organisko materiālu (ēdiena atlikumiem, eļļām u.c.) piejaukumiem. Kartona kastes pirms izmešanas konteinerā ir jāizjauc un jāsaplacina. Papīra un kartona atkritumi nedrīkst mest vienreizējās lietošanas traukus, papīra dvieļus un salvetes, folija iepakojuma materiālu (čipsu pakas, saldējuma papīrus), līmpapīrus, fotopapīrus utt.
Polietilēna atkritumus Polietilēna plēves un plastmasa kannas, spaiņus, kastes, pudeles, sadzīves ķīmijas un kosmētikas plastmasas iepakojums (LDPE; HDPE). Tam ir jābūt tīriem. Polietilēna atkritumi nedrīkst mest vienreizējās lietošanas plastmasas traukus, krējuma un margarīna trauciņus, skābbarības ruļļu plēves, rotaļlietas u.c. cietās plastmasas veidu izstrādājumus (PP; PS; PVC).
PET dzērienu pudeles Visa veida un krāsu izlietotas plastmasas pārtikas dzērienu pudeles. Pudeles var būt ar korķiem un etiķetēm. Dzērienu pudeles nav jāmazgā. Pirms izmešanas pudeles ir jāsaplacina. PET dzērienu pudeles nedrīkst mest vienreizējās lietošanas traukus, kečupa un eļļas pudeles un citus plastmasas izstrādājumus.  
Metālu Visa veida metāla iepakojumus un metāla priekšmetus.

Konteiners pudeļu un burku stiklam

DRĪKST MEST NEDRĪKST MEST
Stikla iepakojumu – pudeles un burkas Stikla iepakojuma atkritumus un lauskas. Visa veida stikla pudeles un burkas. Var būt ar metāla gredzeniem, riņķiem un etiķetēm.   Stikla iepakojums – pudeles un burkas NEDRĪKST mest  stikla burkas un pudeles ar pārtikas un ķīmisko atkritumu piejaukumu. Nedrīkst mest logu stiklu, spoguļus, lampu kupolus, keramikas izstrādājumus (balzama pudeles), automašīnu logu stiklu, pakešu logu stiklu.

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste