Aloja

Novadā viesojās deputāti no Saeimas un Eiropas Parlamenta

Šomēnes vizītē Alojas novadā ieradās jaunievēlētie Saeimas deputāti no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Andris Siliņš un Armands Krauze, Eiropas Parlamenta deputāte Iveta Grigule, kā arī Latvijas zemnieku savienības (LZS) ģenerālsekretārs Artūrs Graudiņš. Pasākumā piedalījās arī LZS Alojas novada nodaļas biedri, Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda, lauksaimnieki un citi iedzīvotāji.

Iepriekšējā šāda veida tikšanās notika šī gada martā, Alojā, taču šoreiz deputāti ar interesentiem tikās Staiceles dienas aprūpes centra telpās. Diskusijas ievadā V.Bārda skaidroja, ka minētās savienības vēlas ieviest jaunu tradīciju – ar iedzīvotājiem aktīvi tikties ne vien pirms vēlēšanām, bet regulāri to darīt arī pēc tām, tautas ievēlētajiem mandātiem uzklausot un apkopojot deputātu un iedzīvotāju skatījumu par aktuālajiem jautājumiem, prioritātēm, vēlmēm un mērķiem. – Šādas tikšanās valdībai parāda vispatiesāko ainu par to, kas notiek novados un reģionos, kādas ir tur dzīvojošo un strādājošo reālās problēmas un ikdienas dzīve, – sprieda sanākušie.

Sākumā domes priekšsēdētājs sniedza nelielu prezentāciju par Alojas novadu un tā sadarbību ar citām pašvaldībām, par lielākajiem īstenotajiem projektiem un darbiem laika posmā no 2009.-2013.gadam, kā arī nākotnes mērķiem, uzņēmējdarbības un lauksaimniecības attīstību novadā, nodarbinātību un citiem jautājumiem. Pēcāk I.Grigule sniedza nelielu ieskatu par Eiroparlamenta darbības specifiku un būtiskākajām tuvākajā piecgadē sagaidāmajām Latvijas attīstības iespējām. – Šobrīd Eiroparlamentā darbojos Ārlietu un drošības komitejā, Reģionālās attīstības komitejā, Izglītības un kultūras, un Starptautiskās tirdzniecības komitejā. Man uzticēts vadīt arī Centrālāzijas delegāciju. Visa sadarbība ar šo reģionu Eiropas Parlamentā ir uzticēta Baltijai, konkrēti Latvijai, un tas ir liels sasniegums, jo mums kā valstij šis reģions stratēģiski ir ļoti svarīgs. Tie ir milzīgi resursi, transports, noietu tirgi mūsu lauksaimniekiem, pārtikas ražotājiem, zivsaimniekiem un daudz kas cits, tāpēc saredzu, ka lielākais ieguvums mūsu valstij sagaidāms tieši no šīs sadarbības, – tā I.Grigule. Lai gan šajā amatā pieejama ātra liela apjoma informācijas aprite un iespēja, organizējot valstu sadarbību, veikt konkrētas izmaiņas, deputāte atzīst, ka likumdošanas procesu mazajām valstīm Eiroparlamentā ietekmēt diemžēl ir gandrīz neiespējami.

ZZS Saeimas deputāts, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze runāja par jau paveikto un vēl plānoto darbību lauksaimnieku labā. Iedzīvotāji vaicāja par piena lopkopjiem sasāpējušajiem jautājumiem saistībā ar mēslu krātuvēm un lauksaimniecībai paredzētās degvielas cenām. Savukārt deputāts un biedrības „Latvijas Pensionāru federācija” priekšsēdētājs Andris Siliņš ar sanākušajiem pārsprieda jautājumus par pensiju aprēķina koeficientu un indeksācijas attīstību, gaidāmajām pensionēšanās vecuma noteikšanas izmaiņām, senioru veselības aizsardzību un sociālās apdrošināšanas budžetu valstī.

Pēc diskusijas vizītes oficiālajā daļā, novada viesi apskatīja atjaunotās Staiceles bērnudārza telpas, paviesojās darba terapijas un rehabilitācijas centrā “Vīķi”, kur laipni sagaidīja tā vadītāja Irita Neripa, un notika arī Alojas medību kluba šautuves apskate, kur neformālā gaisotnē pārrunāja jautājumus par dažādām sadarbības iespējām pašvaldībām un efektīvu Eiropas Savienības līdzekļu piesaisti.

Zanes Šlendakas

teksts un foto