Aloja

Diskusija Alojas pusaudžiem par drošāku internetu

10.februāra pēcpusdienā uz diskusiju Alojas pilsētas bibliotēkas lasītavā kopā sanāca 16 pusaudži. Diskusijas tēma – “Mana esība virtuālajā vidē – šodienas dzīves neatņemama sastāvdaļa”. Šo tēmu kopīgi apspriest bibliotēkas darbinieces Sarmīte, Mairita un Zanda piedāvāja bibliotēkas mērķgrupai – ikdienas datorlietotājiem, pusaudžiem – zēniem, vecumā no 4. – 5. klasei. Jāsaka, ka arī meitenes tomēr vēlējās piedalīties šajā diskusijā. Uzsākot sarunu, aicinājām klātesošos padomāt, vai diskusijas tēma patiesi atbilst patiesībai. Prieks bija dzirdēt vairākuma atbildes, ka, pirmkārt, prot nodalīt virtuālo vidi no reālās dzīves, veltot internetam ne vairāk kā divas stundas dienā. Otrkārt, par drošību internetā viss ir skaidrs. Pārējiem, kas varbūt nejūtas tik droši un zinoši par to, kā sevi pasargāt virtuālajā vidē, Jānis, Regnārs, Ralfs, Ričards, Kristaps, Mikus un Rūdolfs uz interaktīvās tāfeles demonstrēja, ar ko ikdienā nodarbojas internetā, pastāstīja, ko drīkst un nedrīkst, un kā sevi aizsargāt. Vispirms ikvienam no stāstītājiem galvā bija jāuzliek īpašā gudrības cepure un tajā brīdī  viņš bija Gudrinieks, kas varēja dot vērtīgus padomus saviem vienaudžiem.

Diskusijas laikā pusaudži nonāca pie atziņām, ka darbojoties virtuālajā vidē, ir jāievēro sekojošais:

  • Izmantojot publiskās pieejas datorus, nekad nepalikt sistēmā ar savu paroli, liekot sistēmai paroli atcerēties;
  • Nevērt vaļā e-pasta vēstules, kas nāk no svešiem, nezināmiem sūtītājiem, lai neinficētu datoru ar vīrusiem;
  • Nevienam nedrīkst uzticēt savas paroles, lai lietotāja profilu nenobloķētu;
  • Datorā ir jābūt antivīrusa programmai, lai lejuplādējot bezmaksas spēles, tās varētu noskenēt pret vīrusiem. Tika uzskaitītas arī konkrētas spēles, kurām līdzi nāk vīrusi;
  • Nedrīkst uzņemt video, kuros ir redzami cilvēki, nepajautājot atļauju to darīt;
  • Uzņemot video vai rakstot e-pasta vēstules, nedrīkst lietot rupjus, nepiedienīgus lamu vārdus;
  • Lai paroles būtu pavisam drošas, tā jāveido gana sarežģītas, izmantojot burtu, ciparu un simbolu kombinācijas.

Jāteic, ka pusaudži nemaz nepamanīja, ka reizēm tomēr ir neuzmanīgi. Demonstrāciju laikā viens no zēniem vairākkārtīgi neaizvēra savu profilu sociālajos portālos. Sekas šādai neuzmanībai bibliotēkas darbinieces ikdienā arī reizēm pieredz, kad kādam no pusaudžiem ir kreņķis, jo ir nobloķētas tiešsaistes spēles vai kāds no profiliem sociālajos portālos.

Taču prieks, ka pusaudži ikdienā internetā spēlē ne tikai datorspēles, bet interesējas arī par jaunāko Latvijā un pasaulē, apmeklējot, piemēram, portālu apollo.lv, kā arī meklē sev nepieciešamo informāciju, izmantojot programmu Google.

Diskusijas noslēgumā no vietnes drossinternets.lv izvēlējāmies noskatīties vairākas Sexting video epizodes, kas domātas bērniem un jauniešiem par drošību internetā.

 

Sarmīte Frīdenfelde

Zandas Adernieces foto