Aloja

Kas ir 16.marts?

Latviešu leģions – mīti un patiesība. Par šādu tēmu 16.marta priekšvakarā, Staiceles bibliotēkā diskutēja Latvijas Kara muzeja II Pasaules kara vēstures nodaļas vadītājs Jānis Tomaševskis un vietējie interesenti. Pasākuma ievadā visi kopīgi noskatījāmies vēsturnieka Ulda Neiburga 2000.gadā uzņemto dokumentālo filmu „Latviešu leģions”. Filma sniedza gan faktus, gan vizuālu priekšstatu par leģiona dibināšanu, par abām galvenajām divīzijām, par vācu ideoloģiju leģionāra zvērestā. To papildināja leģionāru atmiņu stāstījumi. Filmā piedalījās arī mūsu puses leģionārs Arvīds Nusbergs no Vīķiem.

 

Pasākuma otrajā daļā J.Tomaševskis izskaidroja un atspēkoja mītus par leģionāriem, norādot, ka daudzi no tiem radušies mūsu vēstures nezināšanas dēļ.

 

Pēc pasākuma daudzi vēl gribēja aprunāties ar muzeja darbinieku. Tā kā lektoram līdzi bija leģionāru saraksts, katrs, kam bija interese, varēja gūt atbildi par sev interesējošo personu, kam ir bijusi saskarsme ar leģionu. Šajā jomā dzima Staiceles muzeja „Pivālind” sadarbības modelis ar Latvijas Kara muzeju.

 

Staiceles bibliotēkas vadītāja Anita Strokša

Intas Meisteres foto