Aloja

Noslēgušies Grāmatu svētki Alojā (papildināts ar video)

Piektdien, ar Lauku bibliotēku atbalsta biedrības (LBAB) atbalstu, Alojā notika „Alojas un Limbažu novada Grāmatu svētki 2015”, kas šogad norisinājās jau 14.reizi un noslēdza pusgadu ilgušo pasākumu ķēdi visā Latvijā.

 

Grāmatu svētku atklāšana notika Alojas Ausekļa vidusskolā, un to vadīja Alojas novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītāja Dace Lāce. Uzrunai viņa deva vārdu domes priekšsēdētāja vietniekam vispārīgos jautājumos Mārim Možvillo, kurš uzsvēra grāmatu nezūdošo nozīmi pat straujajā tehnoloģiju attīstības laikā. Pasākuma apmeklētājus Alojas novada bibliotēku vārdā uzrunāja arī Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja Anita Strokša. Pēc tam D.Lāce sniedza prezentāciju par Alojas novadu un tā kultūrvēsturiskajām vērtībām.

 

Interesentus svētkos priecēja daudzveidīga un jebkuram vecumam saistoša programma. Pasākuma ietvaros notika Latvijas Avīzes (LA) publiskā diskusija „Ekonomikas attīstība – novadu iespējas un valsts atbalsts”, kuru vadīja LA žurnālists Ivars Bušmanis un kurā piedalījās 12.Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS), Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā ekonomists Mārtiņš Zemītis un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Andris Vanags. Apmeklētāji aktīvi uzdeva jautājumus un iesaistījās diskusijā divu stundu garumā, spriežot par Eiropas Savienības un valsts politiku attiecībā uz uzņēmējdarbības attīstības iespējām ārpus galvaspilsētas un lauku reģionos, investīciju un finansējuma piesaisti, darba iespējām jauniešiem, motivēšanas un atbalsta sistēmām, profesionālo un mūžizglītību, nodokļu sistēmu un daudz citiem jautājumiem. Pēc diskusijas apmeklētāji to galvenokārt vērtēja pozitīvi, jo bijusi iespēja pārrunāt aktuālās problēmas novadā un valstī, uzklausot zinošu speciālistu viedokli, idejas un pieredzes stāstus.

 

Tikmēr svētku mazākos apmeklētājus priecēja tikšanās ar Ingmāru Līdaku, bilžu un skaņu stāstos iepazīstot Rīgas Zoodārza ikdienu un uzzinot par grāmatu „Zoodārzs manā pagalmā”, un darbošanās radošajā darbnīcā kopā ar mākslinieci un grāmatu ilustrāciju autori Zani Raičenoku – Raišonoku. Aktivitāšu vadītāji ar prieku atzina, ka nebija gaidījuši tik lielu atsaucību un ieinteresētību, sakot paldies gan pašiem bērniem, gan viņu audzinātājiem. Savukārt jaunieši tikās ar romāna „Kristofers un ēnu ordenis” autoru Arno Jundzi un piedalījās diskusijā par Latvijas vēsturi kopā ar grāmatas “Latvijas leģendas” autoru Pāvilu Raudoni.

 

Paralēli notika tikšanās ar „Medības Latvijā” autoriem Aldi Sāviču un Māri Bondaru, piedaloties Alojas mednieku biedrībai, un stunda ar Nacionālā Botāniskā dārza direktoru Andreju Svilānu, kurš detalizēti pastāstīja par jaunākajām tendencēm skaistu un praktisku dārzu iekopšanā. Taču Alojas muzejā tikmēr notika grāmatas „Liepupes muiža” svinīgā atvēršana, piedaloties tās autorei Kristīnei Zaļumai.

 

Visas dienas garumā tika piedāvāta iespēja iegādāties visdažādāko literatūru grāmatu komercizstādē, kurā savu piedāvājumu demonstrēja vairākas Latvijā pazīstamas izdevniecības. Par katru iegādāto grāmatu pircējs saņēma loterijas biļeti, ar kuru pasākuma noslēgumā bija iespējams piedalīties jaunāko grāmatu izlozē.

 

Svētki noslēdzās ar sirsnīgu sarunu. Iespēja klātienē tikties ar stāsta „No Zentas līdz Zentai” autori Ingu Jērumu un aktrisi Regīnu Devīti, par kuru tapusi šī grāmata, Alojas Ausekļa vidusskolas zālē pulcēja krietnu skaitu interesentu.

 

Aizvadītos Grāmatu svētkus dienas beigās atzinīgi vērtēja ne vien to apmeklētāji, bet arī LBAB valdes priekšsēdētāja Biruta Eglīte: – Organizatoriem izdevies izveidot vienkārši brīnišķīgu programmu, jo visu laiku bija ko klausīties, skatīties un baudīt. Tā bija tik bagāta, ka visas dienas garumā paralēli notika pat vairāki pasākumi un ikvienam bija iespēja izvēlēties, kurus no tiem apmeklēt. Priecē, ka šoreiz svētkos piedalās tik liels skaits bērnu, jo ir svarīgi, ka jaunā paaudze saglabā interesi par grāmatām.

 

Zanes Šlendakas

teksts un foto

[Not a valid template]

 

TV Limbaži sižets: