Aloja

VARAM aicina aktīvi jautāt e-pakalpojumu konsultācijas

Katrs trešais e-pakalpojumu konsultāciju saņēmējs apņemas ar valsti turpmāk sazināties elektroniski, liecina iniciatīvas „Dienas bez rindām” laikā veiktais pētījums, tādējādi apstiprinot, ka praktiska palīdzība un iedrošinājums ir efektīvākais risinājums ieradumu maiņai. Valsts un pašvaldību iestādes aicina arī turpmāk jautāt padomu e-pakalpojumu apguvē.

 

 – Tieši iedzīvotāji ar savu pieprasījumu saņemt e-pakalpojumu konsultācijas sekmē to attīstību. Jo aktīvāk tos lietos un sniegs mums savu vērtējumu gan par pakalpojumiem, gan valsts un pašvaldību iestāžu darbinieku atsaucību, konsultējot to lietošanā, jo labākus un lietotājam draudzīgākus risinājumus attīstīsim. Sabiedrības aktīvo interesi par e-pakalpojumiem apliecina iniciatīvas „Dienas bez rindām” labie rezultāti – nedēļas laikā klātienē un attālināti tika sniegtas konsultācijas par e-pakalpojumu lietošanu 3300 klientiem, turklāt vairāk nekā 1000 saņēma praktisku palīdzību to apguvē, – saka Arnis Daugulis, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos.

 

Internets – ērtākā saziņa ar valsti

Konsultāciju lietderību apliecina Uzņēmuma reģistra pieredze – šī gada pirmajos piecos mēnešos elektroniski iesniegto dokumentu skaits palielinājies par 76%, salīdzinot ar 2014. gada attiecīgo laika periodu. „Elektroniski saņemto dokumentu pieaugums liecina, ka klienti maina paradumus un labprāt komunicē ar valsts iestādi elektroniski, tādejādi taupot savu laiku un finanses. Nenoliedzami, ka liels atbalsts e-vides popularizēšanā ir konsultācijām*, lai klientam klātienes apmeklējums būtu beidzamais, un komunikācija ar iestādi turpmāk notiktu e-vidē,” norāda Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere.

 

Portāla www.latvija.lv „ē!” sadaļā ir pieejams katalogs ar vairāk nekā 240 valsts un pašvaldības iestāžu e-pakalpojumiem. Tāpat vietnē var uzzināt, kā soli-pa-solim sākt lietot e-pakalpojumus un kāda tehniska sagatavošanās nepieciešama. Vienkāršākai saziņai ar valsti, kampaņas „Valsts ir internetā” īstenotāji aicina paturēt prātā divus principus:

  • pirms apmeklē iestādi klātienē, pārbaudi, vai pakalpojums ir pieejams elektroniski;
  • šaubu vai neskaidrību gadījumā nebaidies jautāt padomu iestādei.

 

Iestāžu darbinieki ir gatavi palīdzēt

Valsts un pašvaldību iestāžu konsultācijas var saņemt, sazinoties attālināti atbilstoši to tīmekļa vietnēs norādītajai kontaktinformācijai vai apmeklējot klātienē. Konsultācijas par e-pakalpojumiem sniedz klientu apkalpošanas speciālisti, un vairākās iestādēs jau ir atsevišķi e-konsultanti, piemēram, Valsts ieņēmumu dienesta visos klientu apkalpošanas centros ir pieejami e-kioski.

 

Savukārt publiskajās bibliotēkās ir nodrošināts bezmaksas internets un datori ir sagatavoti e-paraksta lietošanai, kā arī nepieciešamības gadījumā var lūgt padomu darbiniekiem. Ruta Emerberga, Dundagas novada Centrālās bibliotēkas vadītāja stāsta: „Bibliotekāri regulāri piedalās dažādās apmācībās un e-pakalpojumus izmanto arī paši, lai varētu kvalitatīvi palīdzēt apmeklētājiem. Pagājušajā gadā vien esam snieguši vairāk nekā 400 konsultācijas par datora un interneta izmantošanu. Turklāt jautājumu loks ir ļoti plašs – no pielikumu pievienošanas e-pastam, rēķinu apmaksas internetbankā līdz elektroniskai ienākumu deklarācijas iesniegšanai.”

 

Par iniciatīvu „Dienas bez rindām”

2015.gadā no 14. līdz 21.maijam Latvijā tika īstenota pirmā valsts iniciatīva „Dienas bez rindām”, kurā 83 valsts un pašvaldību iestādes konsultēja iedzīvotājus un uzņēmējus par e-pakalpojumu lietošanu, kā arī sniedza praktisku palīdzību to izmantošanā. Savukārt 41 partneris iesaistījās arī klientu viedokļu aptaujā.

 

* Uzņēmumu reģistra Rīgas reģionālajā nodaļā ir pieejamas konsultācijas par eID kartes un e-paraksta lietošanu, kā arī var pieteikties personas apliecības (eID kartes) izsniegšanai un aktivizēt e-parakstīšanās iespējas esošā kartē, saņemt praktisku palīdzību datora sagatavošanā darbam ar elektroniskiem dokumentiem.


E-pārvaldes integrēto informatīvo kampaņu „Valsts ir internetā” īsteno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ar mērķi informēt par vairāk nekā 300 valsts un pašvaldību e-pakalpojumiem, un mudinātu sabiedrību izvēlēties e-pakalpojumus kā primāro saziņas veidu ar valsti.

 

Projekts ir saņēmis Eiropas Savienības fondu tehniskās palīdzības projekta Nr. VSID/TP/CFLA/11/19 „Atbalsts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārziņā esošo Eiropas Savienības fondu aktivitāšu prioritāšu mērķu sasniegšanas nodrošināšanai” finansējumu.

 

Papildu informācijai:

Elīna Kalniņa

Kampaņas „Valsts ir internetā” koordinatore

22018527, e-pasts: elina.kalnina@ka.lv, einfo@ka.lv