Aloja

Mūsu skolēni aizvadījuši pirmo Dziesmu un deju svētku koncertu

Vakar koncertzālē “Rīga” notika tautas mūzikas koncerts “Lai balstiņas tālu skan!”, kurā piedalījās vokālie ansambļi, lauku kapelas, instrumentālie ansambļi un citas muzikālās apvienības no visas Latvijas, tostarp Vilzēnu tautas nama ritma grupa “Radiridirī”. Tieši viņi noslēdza koncerta individuālo priekšnesumu daļu ar sava vadītāja Dzintara Vīksnas ritma impresiju, raisot zālē lielas ovācijas. 

 

Lai sekmētu tautas kultūrvēsturiskā mantojuma apgūšanu un saglabāšanu, koncerta programma pamatā saturiski tika veidota no latviešu tautas dziesmām un to apdarēm, rosinot katram novadam izcelt sev raksturīgo un apvienot to ar mūsdienīgo. Speciāli šim koncertam tapis komponista Valda Zilvera jaundarbs – četrdaļīgs cikls ar tautas dziesmu vārdiem „danco, danco tu, saulīte!”. Šo koncerta daļu izpildīja visi dalībnieki diriģenta Jāņa Grigaļa vadībā. Programmu vadīja Jolanta Strikaite – Liepiņa un Jānis Strazdiņš.

 

Tāpat vakar notika arī svētku atklāšanas pasākums 11.novembra krastmalā, kurā pulcējās vairāki tūkstoši svētku dalībnieku, pedagogu, virsvadītāju un virsdiriģentu. Svētku atvēršana bija kā neliels ieskats svētkos kopumā – muzikāli horeogrāfisks uzvedums, kurā dziedot, dejojot un veidojot noteiktu kustību rituālu, dalībnieki iedzīvināja svētku simbolus un atribūtiku, jo uz skatuves stundas laikā, dalībniekiem vienam otru nomainot, parādījās visi mākslas veidi un žanri, kuri šogad pārstāvēti. 

 

Labus vārdus, uzrunājot dalībniekus, taica Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile un XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. Īpašs bija pasākuma noslēgums – Renāra Kaupera uzstāšanās, ar dalībniekiem kopā izpildot “Manu dziesmu”, kamēr tūkstošiem sanākušo rokās plīvoja līdzi paņemtie Latvijas karodziņi un sārtajās saulrieta debesīs virs Daugavas uzziedēja krāšņi salūta ziedi.

 

Zane Šlendaka 

Autores, I.Znotiņa un A.Liepiņa foto

[Not a valid template]