Aloja

Aicinājums Salacgrīvas, Mazsalacas, Burtnieku un Alojas novadu uzņēmējiem aizpildīt anketu

SalacgrīvaMazsalacaburtniekialoja.lv_alojas-novada-gerbonis_mazais-252x300

Alojas novadā 2015.gada janvārī, februārī tika veikta uzņēmēju aptauja par uzņēmējdarbības vidi, kurā 47% uzņēmēju norādīja, ka ļoti liels šķērslis uzņēmuma attīstībai un uzņēmējdarbības attīstībai novadā kopumā ir kvalificēta darbaspēka trūkums. Kvalificēti un strādāt griboši darbinieki tika atzīmēts, kā ļoti svarīgs faktors uzņēmumu izaugsmei.

 

Ir skaidrs, ka uzņēmējam nākas saskarties  ar jauniešiem, kas beiguši vidusskolu un to zināšanas ir nepietiekamas darba tirgum, nav ne iemaņu, ne prasmju, ne pieredzes un bieži vien arī vēlmes apgūt tās lietas, kas uzņēmējam ir nepieciešamas, jo gluži vienkārši nav tikusi radīta interese par profesionālām lietām ne pamatskolā, ne vidusskolā. Ar vien vairāk uzņēmēji saprot, ka tās zināšanas un prasmes, ko jaunieši apgūst izglītības iestādēs nereti ir ļoti virspusīgas un uzņēmējam nevajadzīgas vai nav pietiekamas. Veidojot un  sagatavojot mācību programmas izglītības iestādēs, reti vai nekad netiek lūgts viedoklis uzņēmējiem –  darba devējiem, kā rezultātā tiek “ražoti” tūkstošiem nākotnes bezdarbnieku, kuri savā izglītībā ir investējuši gan laiku, gan finanšu resursus.  Izglītības iestādes piedāvā apgūt daudz un vienādas vai līdzīgas  programmas un ne vienmēr atbilstošā kvalitātē. Pašreizējā situācija izglītības jomā un darba tirgū parāda, ka ir jāveido ļoti cieša sadarbība starp uzņēmējiem un izglītības iestāžu vadītājiem, ministrijām (Izglītības ministriju, VARAM, Finanšu ministriju u.c.), NVO, lai ar rīcībā esošajiem resursiem tiktu apmācīti tādi jaunieši, kas spētu pārdot  savas zināšanas tālāk, kas būtu nepieciešamas gan darba devējam Latvijā, gan ārzemēs.

 

Ne mazāk svarīga ir esošo darbinieku kvalifikācijas celšana, jo tikai mūsdienu mainīgajā vidē, papildinot zināšanas un prasmes ir iespējams sasniegt augstu darba efektivitāti un līdz ar to uzņēmuma izaugsmi.  Par maz tiek uzrunāti uzņēmēji apsvērt iespēju dot prakses vietas gan jauniešiem, gan vienkārši strādāt gribošiem cilvēkiem, kaut patiesībā šāda veida pieredze  nereti ir vērtīgāka par teorētiskajām zināšanām.

 

Starp Alojas, Mazsalacas, Salacgrīvas un Burtnieku novadiem ir noslēgts sadarbības līgums, kas  ir lieliska bāze, lai strādātu kopā  pie tām jomām, kas ir pamats novadu konkurētspējas celšanai patlaban un nākotnē. Cik aktīvas būs pašvaldības un uzņēmēji  šodien, tik konkurētspējīgi būsim rīt!

 

Balstoties uz iepriekšminēto Alojas novada dome aicina visu novadu uzņēmējus aizpildīt anketu, iepriekš izvērtējot sava uzņēmuma vajadzības darbaspēka jomā tuvākos 5 gados. Aicinām arī būt atvērtiem un apsvērt iespēju piedāvāt prakses vietas uzņēmumos.

 

Izglītības sistēmai ir jāmainās, taču tam ir jānotiek cieši sadarbojoties ar uzņēmējiem!

 

Anketās sniegtā informācija būs ļoti vērtīga, to varēs nodot tālāk attiecīgām institūcijām, tā palīdzēs izveidot  pārdomātu izglītības stratēģiju ne tikai šajās četrās pašvaldībās, bet arī reģionā.

 

Anketu aizpildīt līdz 23.augustam šeit

 

Kontaktpersona:

Alojas novada domes komercdarbības speciāliste

Baiba Birzgale

Tel. 25749131

E –pasts: baiba.birzgale@aloja.lv