Aloja

Alojas Ausekļa vidusskolas skolēni sola: – Gods kalpot Latvijai!

Šoruden Lāčplēša dienas svinības Alojas Ausekļa vidusskolā (AAV) atšķīrās no iepriekšējiem gadiem. Skolā notika ierindas skate, kurā piedalījās visi skolēni no 5. līdz 11.klasei (vien divpadsmitklasnieki bija skatītājos). Ideja par to radās skolas direktorei Inesei Mētriņai un viņu atbalstīja arī Jaunsardzes instruktors Jānis Voicišs. – Gribēju, lai svētki būtu citādāki un skolēni apgūtu ierindas mācības pamatus, disciplīnu, pakļaušanos komandierim, sajustu sevi kā komandu, – uzsvēra I.Mētriņa. Jau oktobra sākumā klases sākušas gatavoties. Pirmajās dienās kāds vēl palaiskojies, bet, padzirdot, ka citi jau soļo, iedegušies azartā. Turklāt klases skatei gatavojās itin patstāvīgi. J.Voicišs katra kolektīva izraudzītajam komandierim izskaidroja Jaunsardzē izstrādātās ierindas mācības programmas pamatus, bet ar tālāko bija jātiek galā pašiem. Tiesa, skolasbiedriem ļoti palīdzēja desmitklasnieks, vecākais jaunsargs Emīls Konrāds. – Bija jūtams, ka šīs nodarbības saliedē skolēnus, māca sadarboties. Zināms pārbaudījums bija jau komandieru izvēle, dažās klasēs pat pamainījās līderi. Interesanti, ka lielākoties šo pienākumu klases uzticēja meitenēm, – sacīja vidusskolas direktores vietniece Ina Šternfelde. Nedaudz amizanta situācija izveidojās 6.klasē. Meitenes pie gatavošanās ķērās ar milzu atbildību, bet zēni gribēja paslinkot, un dāmas viņus no komandas izslēdza. Tas nu ķērās pie goda stiprajam dzimumam, un puikas izveidoja savu komandu. Pirms skates apjautājos komandierim Markusam Ķirsim, arī Rūdolfam Āboltiņam un Gabrielam Kukutim, vai pārbaudei gatavi. Zēni tomēr drusku bažījās, kā viss izdosies. Grūtākais bijis iemācīties dziesmai vārdus. – Mums jau galvenais sacensties ar savas klases meitenēm, – atzinās puikas, gan piebilstot, ka ļoti kārdinoša esot skates galvenā balva – ekskursija uz galvaspilsētu 18.novembrī, lai noskatītos militāro parādi, bet vakarā priecātos par Staro Rīga! objektiem un salūtu.

 

11.novembra pusdienlaikā visi satraukti pulcējās skolas zālē, lai rādītu, ko apguvuši. Goda vietā bija Latvijas, Alojas novada un AAV karogi. Arī skolēni bija saposušies – vai nu svinīgi baltos kreklos un blūzēs, vai vienādos T-kreklos ar skolas simboliku. Savu kolektīvu svētkos sveica I.Mētriņa. Atklājot pasākumu, viņa svečturī iededza pirmo gaismiņu. Abas pārējās sveces aizdedza J.Voicišs un Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra (RJC) Jaunsardzes departamenta direktora vietniece Judīte Suharevska. Viņa ir AAV absolvente, tāpēc īpaši priecājās, ka svētkos ir kopā ar alojiešiem. J.Suharevska kopā ar Alojas pedagogiem Aīdu Balgu un Aivaru Ausekli arī vērtēja komandas. Šoreiz uz skatuves bija izvietojušies skatītāji – Alojas novada domes pārstāvji, skolotāji, vecāki, arī Staiceles pedagogi un audzēkņi, kuri šobrīd, kamēr pašu skolā remonts, mācās Alojā.

 

Pirmajiem žūrijas un skatītāju priekšā pēc izlozes bija jāstājas septītklasniekiem. Taču vispirms komandieris svinīgi ziņoja direktorei, ka klase uz skati ieradusies. Un tā visas 8 komandas rādīja, ko prot. Kamēr žūrija apkopoja rezultātus, paraugdemonstrējumus sniedza Alojas jaunsargi, kurus komandēja E.Konrāds. Vēlāk apjautājos brašajam jaunsargam, kāpēc viņš izvēlējies šo patriotisko organizāciju. Izrādās, impulsu devusi ģimene, īpaši vecvectēva liktenis, kurš karojis Otrajā pasaules karā. Emīls jaunsardzē darbojas jau 5 gadus, un, kad sasniegs pilngadību, domā stāties zemessargos. Varbūt savu nākotni viņš plāno saistīt ar valsts aizsardzības jomu, virsnieka karjeru? – Tieši tā! – nešaubīgi skanēja atbilde.

 

Pēc skates skolas direktore atzina, ka ir lepna par visu klašu veikumu. Pat pārsteigta, cik ļoti atbildīgi un nopietni komandas maršēja un dziedāja. – Mūsu valstij būs aizstāvji! – skolēnus uzslavēja I.Mētriņa. Jaunsardzes centra atzinības rakstus un balvas viņa kopā ar J.Voicišu un J.Suharevsku pasniedza visām klasēm un to komandieriem. Īpašs paldies tika E.Konrādam. Arī skolasbiedri viņam pasniedza dāvanas, pateicoties par palīdzību, gatavojoties skatei. – Gods kalpot Latvijai! noskandēja puisis. Zāles sajūsmu raisīja arī citu komandieru pievienošanās šim solījumam. Savukārt J.Voicišs, saņemot no direktores pateicību par šī pasākuma rīkošanu, braši atbildēja: – Gods kalpot skolai! J.Suharevska nolasīja RJC direktora sveicienu visiem svētkos un skolai dāvāja grāmatu Pulcējaties zem latviešu karogiem. Savukārt savu simpātiju balvu viņa pasniedza 6.klases meitenēm. Un tad bija pienācis tik gaidītais mirklis uzzināt, kura komanda uzvarējusi un valsts svētkos dosies uz Rīgu. 1.vietā ierindojās 8.klase ar komandieri Vanesu Ēķupi. Viņi kopvērtējumā apsteidza 2.vietas ieguvējus desmitklasniekus un sestklasnieces, kurām 3.vieta.

 

Pēc apbalvošanas skolēni ārā cienājās ar zemessargu vārīto zupu un kultūras namā varēja vērot ieroču demonstrējumus. Savukārt vakarā visi devās gājienā. – Varbūt ne katru gadu, bet reizi divos vai trijos noteikti atkal rīkosim ierindas skati, – ar pirmo mēģinājumu apmierināta bija I.Mētriņa.

 

Laila Paegle

Zanes Landsmanes foto