Aloja

ZAAO aicina: Izvērtē savu rīcību!

Ir būtiski pilnveidot savus ikdienas paradumus, lai dzīvotu cilvēkiem un videi draudzīgi. Atkritumu apsaimniekotājs SIA ZAAO aicina domāt, kā mūsu katra ikdienas rīcība un izvēle ietekmē ikvienu no mums – mūsu veselību, apkārtējos cilvēkus un dabu.

 

Pirkt, lai izmestu? Tāds nav mērķis, bet tādas var būt sekas, ja dodoties iepirkties netiek piedomāts, kādā iepakojumā iegādāties vajadzīgās preces.

 

ZAAO vērš uzmanību, ka gudri iepirkties var sagatavoties mājās, ieliekot somā auduma maisiņu, iepriekš iegādātu plastmasas maisiņu un vairākkārt lietojamus traukus.

 

Savukārt veikalā jāpievērš uzmanība tam, cik slāņu iepakojumā ir iesaiņots produkts vai ir pieejams lielāks iepakojums vairāku mazu vietā, vai konkrētais iepakojums ir pārstrādājams, protams, neaizmirstot par to, cik daudz konkrētā produkta būs iespējams patērēt līdz tā derīguma termiņa beigām.

 

Izlietojot nopirktos produktus, ZAAO aicina pievērst uzmanību atkritumu samazināšanai, preču lietošanai atkārtoti un iespējām materiālus nodot otrreizējai pārstrādei, proti, kastes un burkas izmantot atkal vai pārveidot, otrreizējai pārstrādei derīgos materiālus saplacināt, pirms to izmešanas.

 

Izpildot iepriekš minētos nosacījumus, ir iespēja dzīvot zaļāk un veselīgāk, nenodarot kaitējumu dabai. Tā ir arī iespēja samazināt radušos atkritumu daudzumu un katras mājsaimniecības izmaksas par atkritumu apsaimniekošanu.

 

Atgādinām, ka no 21. līdz 29.novembrim tiek atzīmēta “Eiropas atkritumu samazināšanas nedēļa 2015”, kuras mērķis ir sabiedrība informētības paaugstināšana par efektīvu resursu izmantošanu un atkritumu apsaimniekošanu. 2015.gada tēma ir “Dematerializācija: izdarīt vairāk ar mazāk!”, kas nozīmē lietot mazāk materiālu, lai radītu mazāk atkritumu un panāktu augstāku resursu efektivitāti.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste

Rīgas iela 32, Valmiera, LV-4201

Mob.tālr.: 26610013

E-pasts: zane.leimane@zaao.lv

Twitter.com/zaao_lv

Draugiem.lv/zaao

Facebook.com/ZAAOwaste

www.zaao.lv