Aloja

Alojas Ausekļa vidusskolas skolēni – jaunrades konkursa laureāti!

2015.gads  aizvadīts dižo dzejnieku – Aspazijas un Raiņa –zīmē. Katram, kas vēlējās, bija iespēja sevi pilnveidot visdažādākajos pasākumos: iepazīties ar literātu daiļradi, noskatīties kādu no iestudējumiem  Latvijas teātros, vērot daudzos veltījumu raidījumus televīzijā vai klausīties radio ēterā. Taču nenovērtējama ir ikkatra vēlme un drosme pašam būt jaunradītajam.

 

Rudenī LVLSA ( latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācija ) aicināja skolēnus no 4. līdz 12.klasei, kam tuvs abu dzejnieku devums literatūrā un kultūrā, būt radošiem un veidot  –  rakstot vai komponējot – apsveikumu  Aspazijai un Rainim 150 gadu jubilejā. Rakstītais teksts ( apsveikuma vēstule ) bija jāpapildina ar zīmējumu, fotokolāžu, videomateriālu, kas atbilst tās saturam;  savukārt muzikālais skaņdarbs jāveido, izvēloties kādu no dzejoļiem, kuru autori  ir Aspazija vai Rainis.

 

Mūsu jauniešiem izdevās brīnišķīgi jaunrades darbi, kas vainagojās ar apbalvojumiem un uzslavām LVLSA rīkotājā noslēguma pasākumā ‘’Lai gals top sākums!’’ Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē 26.novembrī. Vienlaicīgi tika atzīmēta arī LVLSA 20 gadu darbības jubileja. Jāpiebilst, ka konkursa dalībnieku veikumu un radošumu vērtēja kompetenta žūrija – gan literāti, gan mūziķi. Viens no žūrijas locekļiem –  mūziķis Mārtiņš Ruskis – klātesošos priecēja  ne tikai ar vērtējumu, bet arī ar muzikālu priekšnesumu.

 

Noslēguma pasākumā – koncertā dalībniekus , viņu skolotājus un ciemiņus uzrunāja LVLSA vadītāja A.Vanaga, viņas vietniece, konkursa organizatore A.Tora, IZM ministres padomniece I.Salna, VISC vadītāja vietniece A.Bērziņa, kā arī citi apsveicēji un sponsori.

 

Paldies 6. klases skolēnam Edvardam Kaļvam par kompozīciju ‘’Māsas’’!  4. – 6. klašu grupā Edvards ieguva 3.vietu.  Brīnišķīgs skaņdarbs tapa 12.klases skolēnam Mārtiņam Elsiņam. Viņam par kompozīciju ‘’Pasaulē pazudis’’ 3.vieta 10. -12.klašu grupā. Abi puiši izvēlējās Raiņa rakstītos dzejas tekstus. Lepojamies ar 10.klases skolnieces Artas Bārdas neparasto un interesanto apsveikuma vēstuli Rainim 150 gadu dzimšanas dienā, to papildināja arī fotokolāža. Artai 10.- 12. klašu literātu saimē augstā 2. vieta. Skolēni  saņēma gan LVLSA  Daudzinājuma rakstus, gan balvas: CD ierakstus, grāmatas, biļetes uz Latvijas Nacionālā teātra izrādi ‘’Raiņa sapņi’’.

 

Keramiķe Inese Aboltiņa pašiem labākajiem dāvāja īpašas balvas – Lielo kaķi un Mazo kaķi ( kaķis bija dzejnieces Aspazijas mīļākais dzīvnieks ). Pavisam konkursam tika iesūtīti 410 jaunrades darbi no visas Latvijas, atzinības un balvas tika 102 dalībniekiem. Paldies arī mūsu  divpadsmitklasniekam Edgaram Roļskijam  par jaunradi. Edgars sarakstīja mūziku Raiņa dzejolim ‘’Degoša liesma’’, kas arī tika iesūtīta konkursam.

 

Svētku 2.daļā Daudzinājuma rakstus un ziedus saņēma  tie skolotāji, kuru audzēkņi šai valsts konkursā ieguva 4 vai 3 godalgotas vietas. Tāds tika arī mūsu latviešu valodas un literatūras skolotājai Ilonai Vītolai.

 

Vēl paldies Helmutam Bondaram par radošu līdzdarbošanos, veidojot fotokolāžu. Bet  mūsu visu – svētku dalībnieku – Paldies! skolas direktorei Inesei Mētriņai par klātbūtnes sajūtu, par labajiem vārdiem , lepnumu  un ieinteresētību, svinot Raini un Aspaziju Rīgas Latviešu biedrības namā.

 

Ikkatram ir svarīgi sevi apzināties kā personību.  Izzinot dižas un ievērojamas dzīves, bagātināt savējo. Šī bija lieliska iespēja likt ‘’mainīties uz augšu’’ vispirms sev. Mēs ļoti lepojamies ar saviem audzēkņiem, kuri liek izskanēt Alojas Ausekļa vidusskolas vārdam valsts mēroga pasākumos!

 

AAV latviešu valodas un literatūras skolotāja  Ilona Vītola

Mārtiņa Elsiņa foto

IMG-20151127-WA0002

Mūsu lepnums-Edvards Kaļva (6.kl.), skolotāja Ilona Vītola, Arta Bārda (10.kl.), Mārtiņš Elsiņš (12.kl.)

20151126_161909