Aloja

Koklētāju ansamblis “Māriņa” Pērnavā un Helsinkos

2015=12=11-13.KOKLE-HEIHERA Helsinki 047Pēc VI Starptautiskā bērnu un jauniešu festivāla „Zelta lapa” – „Mākslas mājas”- direktora Tiit Erm uzaicinājuma 28.novembrī Limbažu k. n. koklētāju ansamblis “Māriņa”, Alojas k.n. koklētāju ansamblis “Māriņa”, un Alojas jauniešu deju kolektīva “Resgaļi” dalībnieki devās braucienā, lai piedalītos šajā festivālā Igaunijas pilsētā Pērnavā. Festivāla dienas ietvaros bija ieplānotas pedagogu, vadītāju tikšanās un sanāksme. Dienas plānā tika ietverts jautājums arī par mūsu festivālu 2017.gadā.

Festivāls noslēdzās jaunajā Pērnavas koncertzālē ar pagājušā gada konkursa laureātu koncertu, kā arī gaišo ziemassvētku gaidīšanas laiku ieskandināja Pērnavas mākslas mājas audzēkņi. Koncertā uzstājās viesi no Ukrainas, Krievijas un Polijas, parādot sevi gan klasiskos baleta priekšnesumos, gan krietni mūsdienīgākos popmūzikas ritmos. Koncerta laureātu vidū bija arī mūsu draugi no Maskavas- Krašenņikovu ģimenes trio. Koncerta izskaņā viens no jaukākajiem priekšnesumiem bija ziemassvētku dziesma “Zvaniņš skan”, kuru izpildīja 4 valstu pārstāvji, katrs dziedot vienu dziesmas pantiņu savā valodā, bet piedziedājumā vienojoties kopīga dziesmā angļu valodā. Koncerts bija ļoti īpašs, jo ar savu daudzveidīgo programmu bija interesants gan lielajiem, gan mazākajiem skatītājiem.

Jauko braucienu uz Igauniju brauciena dalībniekiem vēl piedzīvojumiem bagātāku padarīja ūdens atrakciju parka apmeklējums. Paldies Alojas k.n. direktorei I.Laizānei un Alojas pašvaldībai par transporta nodrošinājumu!

Savukārt 11.decembrī, pēc draugu ielūguma, Limbažu k.n. tautas mūzikas instrumentu ansamblis „Kokle” , Alojas k.n. koklētāju ansambļa „Māriņa” un Vilzēnu k.n. sieviešu vokālais ansamblis  „Heihēra” agrā rīta stundā devās ceļā uz Helsinkiem. Pirmā uzstāšanās bija Sibēliusa akadēmijā – daudzu mūziķu sapnis! Tā mums bija iespēja iepazīties un sniegt koncertu akadēmijas jaunajās telpās- apbrīnojama akustika, arhitektūra utt. Pirms koncerta mēs varējām savu uzstāšanās programmu iemēģināt vestibilā, kur mums netrūka interesentu, klausītāju, fotogrāfu. Daudzi klausītāji interesējās par iespēju noklausīties visu koncertu, taču tas šoreiz viņiem nebija iespējams. Sagatavoto koncerta programmu klausījās akadēmijas kanteļu pasniedzējas, kanteļu biedrības pārstāvji un studenti, kuri savu spēles prasmi apgūst Sibēliusa akadēmijā. Pēc koncerta tika uzdoti daudzi jautājumi – par kokles, cītarkokles, cītaras spēles apguvi, instrumentu uzbūvi utt. Žēl, ka mums neatlika laika apskatīt visu skaisto ēku, jo bija jāsteidzas uz nākošo uzstāšanās vietu!

Ar mūsu somu draugu palīdzību, ieradāmies pansionātā, kur mūs sagaidīja mājas saimnieki. Mums tika dota iespēja iepazīties ar iedzīvotājiem, kuri mūs sirsnīgi sagaidīja, uzņēma un pateicās par skaisto koncertu. Daudzu klausītāju acīs bija vērojamas asaras. Tā kā daļai mūziķu jau vakarā bija jādodas mājup, tad nevarējām ilgi pabūt kopā ar pansionāta iedzīvotājiem, jo vēl vēlējāmies redzēt Sibēliusa monumentu un pilsētas centrā izjust Ziemassvētku noskaņu.

Šķīrāmies no saviem draugiem, lai atkal drīz satiktos!

DSC_0089

Anita Viziņa – Nīlsena