Aloja

Lauku atbalsta dienesta E-pieteikšanās sistēma – palīgs lauksaimniekiem

Visā valstī strauji attīstās e-pakalpojumi, kas sniedz vairāk iespējas, procesus padara ātrākus un samazina administratīvo slogu.

 

Lai klientiem nodrošinātu ātrāku un ērtāku iesniegumu iesniegšanu, Lauku atbalsta dienests (LAD) jau 2007.gadā uzsāka darbu pie Elektroniskās pieteikšanās sistēmas (EPS) izstrādes.

 

Kā pirmais e-pakalpojums 2008.gadā tika izveidots Platību maksājumu pieteikums, bet šobrīd sistēmā ir pieejami pakalpojumi gan no Lauku atbalsta dienesta, gan citu valsts iestāžu pakalpojumi. Gadu gaitā EPS krasi pieaudzis gan lietotāju skaits, gan piedāvāto pakalpojumu klāsts, bet kā viens no lielākajiem lauksaimnieku atbalsta rīkiem pieminams Zaļināšanas kalkulators, kas izveidots 2014. gadā, lai lauksaimniekiem sniegtu atbalstu zaļināšanas prasību ievērošanā.

 

2015.gadā LAD Elektroniskā pieteikšanās sistēma saņēma 2.vietu Apvienoto Nāciju Organizācijas konkursā „Apvienoto Nāciju Organizācijas Publisko pakalpojumu balva 2015” („2015 United Nations Public Service Award”) kategorijā „Publisko pakalpojumu pieejamības veicināšana informācijas laikmetā” (“Promoting Whole of Government Approaches in the Information Age”). Šis ir ļoti augsts novērtējums, Latvijā balvu par sniegtajiem pakalpojumiem kāda no valsts iestādēm saņēmusi pirmo reizi.

 

Sistēma atvieglo LAD klientiem pieteikumu aizpildīšanu un pārraudzību. LAD EPS  Pieteikumu aizpildīšanas process ir vienkāršots un papildināts ar papildu skaidrojošajiem materiāliem, kā arī ir pieejama papildu informāciju par iesniegto pieteikumu apstrādi – saņemto atbalsta izmaksu, dažādām problēmām un cita, tādējādi  LAD ir kļuvis pieejamāks klientiem. EPS gūst arvien lielāku popularitāti, jo tā tiek nemitīgi uzlabota un padarīta lietotājam ērtāka – iespējams autorizēties, izmantojot internetbanku, e-parakstu vai elektronisko identifikācijas karti (eID), kā arī LAD EPS vienu klientu var pārstāvēt un rīkoties tā vārdā vairāki lietotāji.

 

Arī 2015. gadā LAD papildinājis EPS ar vairākiem jauniem e-pakalpojumiem, piemēram:

 

  • “Kultūraugu mēslošanas plāns”, kas palīdz sastādīt kultūraugu mēslošanas plānu – noteikt, cik daudz nepieciešams mēslot/nemēslot apsaimniekotās platības, ņemot vērā daudzus faktorus (priekšaugs/augsne/plānotās ražas u.c);

  • Izveidots e-pakalpojums Pašvaldību sociālajiem dienestiem operatīvas informācijas iegūšanai par LAD izmaksātā atbalstu apmēru fiziskajām personām, kas nepieciešama, lai pieņemtu lēmumu par maznodrošinātā statusa piešķiršanu;

  • Pilnveidots Riska pārvaldības (Apdrošināšana) e-pakalpojums; to noteica izmaiņas normatīvajos aktos.

 

LAD EPS lietotāji ir lauksaimnieki, mežsaimnieki un zivsaimnieki, kā arī citi klienti, piemēram, lauksaimniecībā izmantojamās zemes apsaimniekotāji, pretendenti, kuri iesniedz projektus, lai pretendētu uz kādu no atbalsta veidiem, DUS operatori, kuri nodrošina bezakcīzes degvielas tirgošanu, Latvijas nacionālās sertificēšanas shēmas dalībnieki, kuri saņem apliecinājumu par platībās audzētām kultūrām, ja tās tiek izmantotas biodegvielu un bioloģisko šķidro kurināmo ražošanai, kā arī citu Zemkopības ministrijas iestāžu klienti.

 

Lai kļūtu par EPS lietotāju, ir jānoslēdz līgums “Par Lauku atbalsta dienesta elektroniskās pieteikšanās sistēmas pakalpojumu izmantošanu”. Informāciju par pieteikšanos sistēmai, tās lietošanu, kā arī par pieejamajiem e-pakalpojumiem var iegūt Lauku atbalsta dienesta mājas lapā www.lad.gov.lv.

 

Informāciju sagatavoja:
Simona Saule
Sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālrunis: 67027384, 67027830

E-pasts: simona.saule@lad.gov.lv