Aloja

Puikulē atklāta Dabas vides estētikas studija

Puikules pirmsskolas skolotāja Kitija Rebaine (no kreisās) un Alojas Ausekļa vidusskolas direktores vietniece Ina Šternfelde pie silto smilšu iekārtas. Viņām abām ir sertifikāti, lai varētu ar to strādāt

Ceturtdien Puikules muižā, kur darbojas Alojas Ausekļa vidusskolas (AAV) pirmsskolas grupiņas, bija īpašs notikums – atklāja Dabas vides estētikas studiju ar īpašo silto smilšu iekārtu. Uz svinīgo pasākumu bija uzaicināti gan Puikules bērnu vecāki, gan pirmsskolas pedagogi no Alojas “Auseklīša” , Vilzēniem, Ozolmuižas un Staiceles, vēl citi interesenti. Ieradies bija arī Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda un pašvaldības speciālisti, jo centra izveidošanu finansēja pašvaldība. Kā ierasts kaut ko jaunu atklājot, tika griezta lente. 

 

Taču pirms tam muižas zālē visus uzrunāja AAV direktore Inese Mētriņa, atceroties 2014.gadu, kad vidusskolas pārziņā tika nodotas Puikules pirmsskolas grupiņas. Sapratu, ka šejienes bērnudārzam jāmeklē kaut kas savs, kas to atšķirtu no citiem. Gribēju, lai tas saistītos ar dabu, arī cilvēka iekšējo pasauli. Laimīga nejaušība viņu saveda kopā ar skolotāju Inu Šternfeldi, kura tagad ir AAV direktores vietniece. Tikšanās Rīgā ar Dabas vēstniecības vadītāju Diānu Timofejevu bijusi kā punkts uz “i” – atrasta īstā ideja. I.Mētriņa pateicās pašvaldībai, Puikules pedagogiem un vecākiem, kuri noticēja, ka dārziņā jāveido Dabas vides estētikas studija, kur bērni varēs darboties ar silto smilšu iekārtu un laika gaitā – vēl citām metodēm. Direktores īpašais paldies tika idejas rosinātājai Inai, kura pati vēl Rīgā turpina mācības, lai varētu strādāt ar visām dabas vides estētikas metodēm. Pamatlīmeni darbam ar silto smilšu iekārtu apguvušas arī Puikules skolotājas. – Tiklīdz ieliku rokas šajās smiltīs, sapratu – man tas patīk un gribu šo metodi apgūt. Varbūt vēl turpināšu mācīties, – vēlāk sacīja Kitija Rebaine, kura strādā ar visjaunāko puikuliešu grupiņu. 

 

Uz studijas atklāšanu Puikulē bija atbraukusi arī D.Timofejeva, kura precizēja, ka šeit uzstādītā iekārta Latvijā ir divpadsmitā. – Tieši jūspusē Skultes jūrmalā pirms vairāk nekā 20 gadiem man radās ideja par šādu smilšu terapiju. Arī puikuliešu smilšu kastē ir daļa no Skultes jūrmalas smiltīm. Taču pirms pasākuma dalībnieki devās uz studijai atvēlēto telpu, visiem nācās dezinficēt rokas. – Tām jābūt tīrām, lai smiltis ilgāk saglabātu savu enerģiju, – skaidroja D.Timofejeva. Kad V.Bārda un I.Šternfelde bija pārgriezuši lenti pie ieejas, viesi tika pie iespējas aptaustīt siltās smiltis un aplūkot studiju. Tajā atrodas arī sajūtu paklājiņš no dabas materiāliem pēdu masāžai. Tāpat krāsainās smiltis, graudi un citi dabas materiāli, ar kuriem strādās pedagogi, kuri beiguši īpašus kursus Rīgā Dabas vēstniecībā, ko vada D.Timofejeva.

 

Aplūkojuši ierīkoto nodarbību telpu, viesi atgriezās muižas zālē. Izrādās, atklājot šādas studijas, parasti notiek īpašs rituāls – visi kopā stikla traukā veido krāsaino smilšu torni. Katrs, ieberot savu smilšu kārtiņu, izsaka kādu vēlējumu. Pirmās labos vārdus jaunajam centram sacīja šīs idejas iniciatores – I.Mētriņa un I.Šternfelde. Izvēlējies zaļi iekrāsotas smiltis, priekšsēdētājs V.Bārda neslēpa, ka, būdams praktisks cilvēks, sākotnēji diezgan skeptiski izturējies pret šo ieceri, tikai pamazām tai noticējis. – Svarīgi, lai tai notic skolotāji un vecāki un lai ieguvēji ir bērni, kuriem šīs nodarbības palīdzēs attīstīties. Lai plaukst un zaļo vēl citas idejas! Arī pārējie ciemiņi vēlēja veiksmi idejas īstenotājiem. Bijusī Puikules skolas direktore Ilona Lūdiņa, kura tagad strādā ar pirmsskolas bērniem, novēlēja, lai mazie justos labi un droši gan šajā smilšu kastē un dārziņā, gan ārpus tā. Brīvzemnieku pagasta sociālā darbiniece Dace Tauriņa priecājās, ka pagastā tapis kaut kas jauns. Arī AAV skolas padomes priekšsēdētāja Inga Možvillo atzina – tas ir apsveicami, ka novadā ir šāda iespēja, ko ar laiku varēs izmantot visi bērni. Viņa puikuliešiem dāvināja maisiņu ar baltajām pupiņām, ko likt lietā nodarbībās. Alojas novada domes Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas priekšsēdētāja Inga Mauriņa-Kaļva vēlēja, lai jaunā studija vēl tiktu papildināta un paplašināta. D.Timofejeva vēlāk precizēja, ka dabas vides estētika aptver trīs jomas: silto smilšu iekārtu, krāsaino smilšu un graudu spēles, arī dabas materiālu kompozīciju veidošanu. Lielākoties visas studijas – tāpat kā puikuliešu – darbu sāk ar siltajām smiltīm, jo tā ir visiedarbīgākā metode.

 

Pēc apsveikumiem D.Timofejeva pedagogiem un vecākiem vadīja lekciju par dabas vides estētikas būtību un silto smilšu iekārtas iespējām. Interesenti vairāk par to var uzzināt mājas lapā www.dabasvestnieciba.lv

 

Viena no Puikules mazuļu māmiņām Laura Margeviča, klausoties stāstījumu, uzrunāta priecājās, ka šādas iespējas nu būs arī lauku bērniem, ne tikai pilsētniekiem. – Ceru, ka meitiņai šīs nodarbības patiks. Skolotāja K.Rebaine teica, ka bērni ar nepacietību gaida, kad varēs izmēģināt jaunumu. Šobrīd Puikules dārziņā ir 23 audzēkņi. Jau šonedēļ K.Rebaine un I.Šternfelde pamazām sāks ar viņiem strādāt siltajās smiltīs. Novada pārējiem bērniem šo iespēju domāts piedāvāt rudenī – jaunajā skolas gadā.

 

Lailas Paegles

teksts un foto

Laikraksta “Auseklis” publikācija