Aloja

Tikšanās ar grāmatas “Latvijas dievnami” autori Vivantu Volkovu

18.marta pēcpusdienā Alojas pilsētas bibliotēkā ikviens klātesošais, kas vēlējās tikties ar žurnālisti un grāmatas autori Vivantu Volkovu, uz pāris stundām iesaistījās aizraujošā neklātienes ekskursijā pa Latvijas dievnamiem. Ikviena dievnama fotogrāfija, ko klātesošajiem rādīja autore, tika papildināta ar interesantu stāstu:

“Latvijā ir gandrīz 800 baznīcu un lūgšanu namu, kas pieder dažādām konfesijām. Katra no sakrālajām celtnēm ir ar savu vēsturi, glabātajām vērtībām un ticīgo saimi. Daudzas baznīcas lepojas ar arhitekta rokrakstu, kas redzams būves aprisēs, vēl daudzas priecē ļaudis ar amatnieku izsmalcinātajiem darinājumiem, vēl citas pierāda, kā uzcelties no drupām, vai ar ticīgo neatlaidību tapt kā jaunas un modernas celtnes.
Tālā pierobežas ciemā aiz Daugavpils, kas saucas Zemgale, draudze par dievnamu pārveidojusi tukšo dzelzceļa stacijas ēku. Starp Rēzekni un Ludzu atrodas viena no katoļu svētvietām – Sarkaņu baznīca, bet Skaistkalnē – vēl viena svētvieta, kur īpaši dodas lūgties ģimenes. Subates luterāņu baznīca pārsteidz ar filigrānajiem kokgriezumiem, Gaiķu dievnams – ar daudziem simboliskiem solu gleznojumiem, bet Valtaiķu svētnīcas logos zaigo 15 košas vitrāžas. Kolkas ciematā ceļiniekus izbrīna neparastā modernā altārglezna, savukārt Liepupes baznīca ir unikāla ar savu kanceļaltāri. Ķemeru pareizticīgo koka baznīca būvēta, neizmantojot nevienu naglu, bet Jelgavas pareizticīgo katedrāle, kas celta pēc Rastrelli projekta, padomju gados pēdējā brīdī izglābta no uzspridzināšanas. Daudzu sakrālo celtņu pagātne saistās ar vēsturiskām personībām: Apriķos savulaik dzīvojis un lūdzies Neredzīgais Indriķis, Cēsu baznīcas mūros atdusas Livonijas mestrs Volters Pletenbergs, savukārt Kuldīgas Svētās Annas baznīca iegājusi vēsturē ar to, ka te notika Pirmie Baznīcas dziesmusvētki, bet 1943. gadā draudzes mācītājs Oskars Sakārnis izsludināja literāru un muzikālu konkursu par tēmu “Latvju lūgsna Dievam” – tā tika radīta Lūcijas Garūtas kantāte ar Andreja Eglīša vārdiem “Dievs, Tava zeme deg!”.

Ieskats šo dievnamu ēku glabātajās unikālajās vērtībās un apbrīnojamos meistaru darinājumos ikvienam klātesošajam ļāva izjust šo Latvijas dievnamu krāšņumu un mudināt mudina tos ieraudzīt un iepazīt arī klātienē.

Sarmīte Frīdenfelde
Mairitas Vītolas foto