Aloja

Alojas novada pašvaldība gatava apturēt dabas piemēslotājus

Lai apturētu dabas piemēslotāju nosodāmo rīcību pret vidi un līdzcilvēkiem, ar šodienu Alojas novadā, problēmzonās, kur tiek novērota nelegāla atkritumu izmešana, tiek izvietoti informatīvi baneri. Tajos paustais vēstījums „Nemēslo! Mēs šeit dzīvojam!” atgādina, ka piemēslotās vietas nepaliek nepamanītas, un tās rada nepieļaujamus dzīves apstākļus apkārtējai sabiedrībai.

 

Baneru izvietošana ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), AS „Latvijas valsts meži” (LVM), Latvijas Pašvaldību savienības, Vidzemes plānošanas reģiona un SIA „ZAAO” kopīgais ieguldījums Latvijas simtgadei veltītajā vides iniciatīvā „100 darbi Latvijai”.

 

Baneri tiek izvietoti visās 28 ZAAO darbības reģiona pašvaldībās. Alojas novadā tie atrodas Alojas pagasta “Bokardos” un ceļa Ceļinieki-Andriņi 0.3 km, kā arī Staiceles pilsētā pie mājām “Silzemnieki”.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards: „Ikvienam iedzīvotājam jāatceras, ka nevietā izmesto atkritumu apsaimniekošana notiek par pašu maksātajiem nodokļiem. Jo vairāk līdzekļu pašvaldībai jāatvēl negodprātīgu pilsoņu atstāto atkritumu savākšanai no mežiem, ceļmalām, ezeru krastiem un citām nepiemērotām vietām, jo mazāk naudas paliek dzīves telpas kvalitātes uzlabošanai. Piemēram, bērnu rotaļu laukumu un sporta laukumu izveidei, publisko peldvietu ierīkošanai. Turklāt šādas informatīvas kampaņas palīdzēs iedzīvotājiem veidot izpratni par vidi, kurā dzīvojam, kā izdarīt videi draudzīgākas izvēles un nepiesārņot to. Šāda pieeja ir daudz efektīvāka un motivējošāka, nekā sodu piemērošana.”

 

Vienlaikus VARAM atgādina, ka atkritumu radītājam ir pienākums noslēgt līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu ar savas pašvaldības izvēlētu sadzīves atkritumu apsaimniekotāju, kuram ir noslēgts līgums ar pašvaldību. Administratīvo pārkāpumu kodeksā par sadzīves atkritumu radītāja nepiedalīšanos pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā paredzēts naudas sods fiziskajām personām –  no 70 līdz 700 euro, bet juridiskajām personām — no 430 līdz 1400 euro.

 

„AS “Latvijas valsts meži” (LVM) viens no stratēģiskajiem mērķiem ir veidot sabiedrības saudzīgu attieksmi pret vidi, tāpēc uzņēmums ik gadu organizē un iesaistās daudzos vides izglītības projektos, uzrunājot Latvijas sabiedrību, sākot ar mazākajiem pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņiem un skolēniem, līdz pat pedagogiem un vecākiem. LVM kopā ar tīru mežu aizstāvi Cūkmenu dažādās vides izglītības aktivitātēs mudina iedzīvotājus saudzēt Latvijas mežus, šķirot atkritumus un nemēslot mežā, rosina bērnos atbildību pret vidi, veicina videi draudzīgu domāšanu un vairo izpratni par vērtīgo un lieko dabā. Mežs klāj vairāk kā pusi Latvijas un koku mums pietiek, bet mēs, negribam arī, lai arī atkritumi klāj pusi Latvijas,” stāsta LVM pārstāvis Ainārs Sedlenieks.

 

„Pašvaldības iegulda nozīmīgus resursus, tajā skaitā nodokļu maksātāju naudu, lai radītu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, un veidotu pieejamu, lietošanai ērtu infrastruktūru atkritumu izmešanai tiem paredzētās vietās. Talkas diena reizi gadā, kad dodamies savākt citu izmestus atkritumus, neatrisina dabas piemēslošanas problēmu, visam pāri stāv cilvēka saprāts, inteliģence un sirdsapziņa. Baneri palīdzēs pašvaldībām kaut nedaudz izmainīt mēslotāju apziņu, atgādinot, ka šāda rīcība nav akceptējama visai sabiedrībai,” uzsver ZAAO valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais.

 

Jau ziņots, ka gatavojoties Latvijas simtgadei, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums ZAAO ir uzsācis vides iniciatīvu „100 darbi Latvijai” un aicina iedzīvotājus apvienot savas zināšanas, idejas, prasmīgās darba rokas un resursus, lai līdz 2018. gada 18. novembrim kopīgiem spēkiem paveiktu vismaz 100 nozīmīgus darbus vides labiekārtošanā, izdaiļošanā un izglītībā. Savu labo vides darbu aicinām piereģistrēt iniciatīvas mājas lapā www.100darbilatvijai.lv. Visi darbu veicēji tiks iemūžināti „100 darbi Latvijai” liecībās, kas paliks vēsturē. 

 

Papildus informācija:

Līga Ivanova

26464686

info@100darbilatvijai.lv

www.100darbilatvijai.lv