Aloja

Alojā uzstādīts pirmais vides objekts – burts Ā

14. decembrī Alojas Ausekļa vidusskolas teritorijā pie rotaļu laukuma uzstādīja pirmo vides objektu – latviešu alfabēta burtu Ā. Kokā veidotais burts ar metāla elementiem, tapa biedrības “Alojas novada attīstība” vadītajā projektā, ko līdzfinansēja Alojas novada dome. Burta Ā atklāšana bija viena no projekta aktivitātēm.

 

Gada sākumā biedrība pašvaldības projektu konkursā pieteica ideju ar nosaukumu “Latviešu alfabēts Alojā – Latvijas simtgadei!”. Tās mērķis ir Alojā un pagastā izvietot vides objektus – latviešu alfabēta burtus, kas mudinātu tūristus un arī vietējos iedzīvotājus iepazīt mūspusi caur burtu prizmu. “Burts Ā simbolizē Ābeci. Tas ir visa sākums. Iemācoties burtus, varam veidot vārdus, bet no vārdiem teikumus un tad jau sākās saruna.” – skaidro projekta vadītāja Inga Mauriņa-Kaļva.

 

Vasarā un rudens pusē biedrība organizēja plenēru, kurā mākslinieki kopā ar sabiedrību izpētīja pilsētas vidi un sniedza priekšlikumus, kur labāk izvietot burtus. Tāpat tika rīkota publiska diskusija, kurā sabiedrība izteica savu viedokli un idejas.

 

Projekta vadītāja stāsta, ka atskats uz projektā paveikto plānots janvārī, kad kopā tiks aicināti visi, kuri bija iesaistīti šī projekta īstenošanā. Kopīgi pārrunāsim paveikto un turpmākos darbības virzienus. I.Mauriņa-Kaļva ar prieku secina, ka šī mazā projekta noslēgums ir daudzu jaunu projektu sākums. “Paldies visiem brīvprātīgajiem, kuri piedalījās burta tapšanā – SIA “Draugu dārzs”, īpaši Mārim Siktāram ar saviem palīgiem Haraldu Siktāru un Juri Kaļvu, Alojas Ausekļa vidusskolas mājturības skolotājam Jurim Alpam ar saviem brīnišķīgajiem skolēniem, kuri izgatavoja 105 koka burtus, Ziedonim Martinsonam par metāla veidotiem burtiem un gaili. Pateicība pienākas arī 1.-4. klašu skolēniem un audzinātājām par aktīvu dalību pasākuma organizēšanā, tāpat skolas vadībai par sadarbību un atbalstu, Helmutam Bondaram par video filmēšanu un Andai Bondarei par burta izdekorēšanu Ziemassvētku noskaņā.” – visus labvēļus un sadarbības partnerus uzskaita I.Mauriņa-Kaļva.

 

Ikviens tiek aicināts rotaļu laukumā apskatīt uzstādīto burtu Ā. Ja vēlaties izmantot mazos koka burtiņus, lūgums zvanīt pa tel. 29430123 Ingai. Ja arī tevi ieinteresēja šis projekts un vēlies palīdzēt to īstenot līdz Latvijas simtgadei – atsaucies! Raksti anfonds@inbox.lv vai zvani Ingai!

 

Inga Mauriņa-Kaļva, Liāna Lilenblate-Sipko

Liānas Lilenblates-Sipko foto

[Not a valid template]