Aloja

SMU Ziemassvētku gadatirgus

Šī gada nogalē, 18.decembrī, Mazsalacas novada Kultūras centrā norisinājās Vidzemes reģionālais skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) Ziemassvētku gadatirgus. Apmeklētāji varēja iegādāties daudz un dažādas oriģinālas Ziemassvētku dāvanas, ko saražojuši 31 skolēnu mācību uzņēmums no 10 skolām un divām valstīm – Latvijas un Igaunijas.

Skolēnu mācību uzņēmums ir skolēnu veidots un vadīts mācību uzņēmums, kura darbībai piemīt izglītojošs raksturs. SMU mācību nolūkos pilda īsta uzņēmuma funkcijas un darbojas reālā vidē – skolēni ražo un pārdod preces vai pakalpojumus. SMU nav juridiska statusa – tos jau vairāk kā 20 gadus pārstāv  Junior Achievement  Latvija  un skola. SMU konsultē un atbalsta SMU skolotāji – konsultanti/biznesa konsultanti.

No Alojas Ausekļa vidusskolas Vidzemes reģionālajā SMU Ziemassvētku gadatirgū piedalījās 5 uzņēmumi: „AAV – SE”, „BIG –A”, „Alojas spēļu fabrika”, „Kristiāna” un „Kristofers 3K”. Absolūti lielākai daļai no viņiem tā bija pirmā iepazīšanas ar reāliem tirgus apstākļiem, pirmā stenda iekārtošanas, izstrādājumu izvietošanas, tirgus cenu noteikšanas un tirgošanās pieredze. Tirgū tika piedāvātas radošās spēles, puzles, no koka gatavotas rotaļu automašīnas  un  laivas. Pirmo tirgošanās reizi var uzskatīt par sekmīgu, jo katrs skolēnu mācību uzņēmums brauca mājup ar ieņēmumiem, dažs ar tīri pieklājīgu peļņu. Radās jaunas idejas, secinājumi nākošajam SMU reģionālajam tirgum ap Valentīndienas laiku. Priekšā daudz darba preču sagatavošanā, kvalitātes uzlabošanā, tirgošanās iemaņu apgūšanā.

Alojas Ausekļa vidusskolas skolotājs – SMU konsultants Juris Alps