Aloja

Saruna ar rakstnieci Ievu Melgalvi

“Manuprāt, lasīšana ir ļoti vajadzīga un forša, neskatoties tik daudz uz to, ko lasa. Nav jēgas lasīt ko tādu, kas tev riebjas un ko tu nesaproti, tikai tāpēc, lai izliktos inteliģentāks cilvēks”, šādi rakstniece Ieva Melgalve dalījās savā pieredzē sarunā ar Alojas Ausekļa vidusskolas vecāko klašu skolēniem.

 

“Ja cilvēks ir daudz lasījis, ar viņu ir interesantāk sarunāties, nenoliedzot, ka ir cilvēki, kas nelasa, bet viņiem arī ir plašs redzesloks. Tomēr, jo vairāk tu lasi, jo vairāk tu zini un tas liek tev justies labāk”, tā rakstniece jauniešiem pamatoja lasīšanas svarīgumu vispār.

 

Jauniešiem bija vērtīgi ieklausīties rakstnieces stāstījumā par literatūru un literārā darba radīšanas procesu, jo ikdienā rakstniece strādā ar topošajiem literātiem, vadot praktiskās nodarbības, prozas meistardarbnīcas “Literārajā akadēmijā”.

 

Pirmā prozas grāmata “Bezzaudējuma punkts”, rakstniecei iznāca astoņpadsmit gadu vecumā. Pēc šīs grāmatas iznākšanas rakstniece tikusi kritizēta un raksturota kā dumpiniece. Vairāk kā desmit gadus vēlāk rakstniece guva ievērību ar saviem fantāzijas žanrā rakstītajiem darbiem – “Mirušie nepiedod”, “Bulta, Zvaigzne un Laī”.

 

“Latvijas fantāzijas un fantastikas literatūra mani fascinē, jo tajā nav uzspēlētības un mēģinājumu izlikties, ka esi gudrāks nekā esi”, tā rakstniece pamatoja to, kādēļ raksta fantāzijas žanrā.      

 

Klātesošajiem rakstniece nolasīja fragmentu no sava stāsta “Roņu meitene”, turpinājumā atbildot uz jauniešu un skolotājas jautājumiem gan par dzirdēto stāsta fragmentu, gan par rakstnieces mīļākajiem autoriem un grāmatām, gan par autores skatījumā pašreiz labākajiem darbiem latviešu literatūrā. Kā vienu no saviem mīļākajiem autoriem rakstniece minēja Patriku Rotfusu, kā vienu no pašreiz labākajiem latviešu autoru darbiem nosauca Ingas Gailes romānu “Stikli”.

 

Pati rakstniece pašreiz studē Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Kultūras un sociālās antropoloģijas studiju programmā un studiju programmas ietvaros patiešām nākas ļoti daudz un dažādas grāmatas lasīt.

 

Manuprāt, savdabīgais rakstnieces Ievas Melgalves pasaules skatījums radīja jauniešos interesi kaut nedaudz tuvāk iepazīties ar viņas darbiem.

Tikšanās noritēja VKKF atbalstītā projekta “Literāras sarunas ar jauniešiem Alojā” ietvaros.

 

Sarmīte Frīdenfeldes teksts un foto