Aloja

Agija Staka – cilvēks, kurš rada brīnumu bērniem

Staiceles pilsētas bibliotēkā pie pašiem mazākajiem apmeklētājiem viesojās dzīvespriecīgā rakstniece, grāmatu ilustratore Agija Staka. Māksliniece, kura jau vairāk kā 20 gadus ir ilustrējusi grāmatas, sadūšojusies un pati uzrakstījusi bērniem grāmatu “Āpsēns Pēcis negrib mazgāties”. Kā autore pati pastāstīja, tad prototips šai grāmatai ir ņemts no pašas ģimenes. Galvenā varoņa Pēča nedienas ar mazgāšanos ne vien mazajiem lasītājiem, bet arī viņas dēlam bijusi kā mācība. 

 

Māksliniece bērniem stāstīja par to, kāpēc sākusi zīmēt, kā top viņas ilustrācijas un cik daudz laika aizņem to radīšana.  Bērniem daudz tika stāstīts par ilustrētām grāmatām, par ilustrāciju veidiem. Viņiem tika rādīti visdažādākā stila zīmējumi un gleznojumi, kur kopā vienā ilustrācijā izmantotas gan krāsas, gan smilgas, gan auduma gabaliņi. Rādīja orģinālos zīmējumus, salīdzināja tos ar zīmējumiem grāmatās. Lai taptu zīmējumi, Agija daudz braukā pa Latviju, iepazīstot gan dabu, gan konkrētas vietas. Piemēram, lai pilnīgi ilustrētu R. Blaumaņa grāmatu “Velniņi” māksliniece brauca un pilnībā iepazina Rundāles pili. Lai pareizi ilustrētu grāmatas par dabu, ir izzināta iespējamā informācija par tauriņiem, ir pat nobeigti un pētīti sirseņi.

 

Vienkāršiem vārdiem Agija pastāstīja par grāmatas izdošanas procesu, norādīja mirkli kurā parādās mākslinieces vieta. Kā veidojas sadarbība starp grāmatas autoru un mākslinieku un izdevniecību. Nobeigumā māksliniece aicināja mazos lasītājus daudz lasīt, brīnīties un priecāties!

 

Tikšanās notika VKKF finansētā projekta “Rakstnieks raksta bērniem ietvaros”.

 

Anita Strokša, Staiceles bibliotēkas vadītāja