Aloja

Visā Latvijā turpinās Jauniešu garantijas ziemas uzņemšana vairāk nekā 60 profesijās

Bez nosaukumaProfesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā turpinās Jauniešu garantijas ziemas uzņemšana, kurā jaunieši var pieteikties apgūt kādu no vairāk nekā 60 profesijām īsā laikā un bez maksas. Lielākajā daļā profesiju – 39 specialitātēs – mācības notiek pusotru gadu un pieteikšanās rit vēl tikai divas nedēļas – līdz 12. janvārim, savukārt 25 profesijās mācības ilgst gadu un tajās dokumentus var iesniegt līdz 23. februārim.

 

Gan nestrādājošiem, gan strādājošiem jauniešiem

Mācībām var pieteikties nestrādājoši jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem. Jaunieši var būt reģistrējušies arī Nodarbinātības valsts aģentūrā kā darba meklētāji vai bezdarbnieki un vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu. Mācībām var pieteikties arī strādājoši vai pašnodarbināti jaunieši, taču tikai tad, ja ir vecumā no 17 līdz 24 gadiem, kā arī var savienot darbu ar mācībām. Šie jaunieši var atrasties arī bērna kopšanas atvaļinājumā, ja bērna kopšanu var savienot ar profesijas apguvi.

Jaunietim nepieciešama pamatskolas, vidusskolas vai vidējā profesionālā izglītība. Pieteikties mācībām var arī vakarskolu audzēkņi un ikviens, kurš iegūst vidējo izglītību tālmācībā vai studē nepilna laika studiju programmā augstskolā.

Mācību laikā jaunieši var saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja ir sekmīgi, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus, bezmaksas vietu dienesta viesnīcā un karjeras atbalsta pakalpojumus. Savukārt kvalifikācijas prakses laikā programma apmaksā ceļa izdevumus un naktsmītni, ja nepieciešams.

Dokumenti jāiesniedz kādā no 24 profesionālās izglītības iestādēm, kas piedāvā mācības Jauniešu garantijasziemas uzņemšanā. Izglītības iestāžu saraksts atrodams profesiju sarakstā šeit

 

70% absolventu atrod darbu

Programmas īstenošana notiek sadarbībā ar darba devējiem, kā arī vairāk nekā trīs mēnešus ilga prakse mācību laikā palīdz jauniešiem atrast darbu. Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) veiktās absolventu aptaujas liecina, ka pusgadu pēc izlaiduma ap 70% jauniešu strādā, un puse no viņiem – apgūtajā profesijā.

Piedāvāto profesiju klāstā, kurās uzņemšana turpinās vēl tikai līdz 12. janvārim, ir tādas profesijas kā jumiķis, namdaris, autodiagnostiķis, mehatronisku sistēmu tehniķis, apģērbu modelēšanas un konstruēšanas speciālists, atjaunojamās enerģijas tehniķis, lauku īpašuma apsaimniekotājs, parka dārznieks, floristikas speciālists, grāmatvedis, finanšu darbinieks, bārmenis, restorānu pakalpojumu speciālists, viesmīlis, viesnīcu pakalpojumu speciālists, vizuālā tēla stilists, SPA speciālists, auklis, loģistikas darbinieks un daudzas citas.

 

Mācību sākums – 2018. janvārī vai februārī

Mācības pusotru gadu ilgajās programmās sāksies 15. janvārī, savukārt gadu ilgajās programmās – 26. februārī. Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā: www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija

 

Papildu informācija:

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijasietvaros” finansē ar Eiropas Savienības Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.