Aloja

Vietējie ar pārgājienu atzīmē Staiceles bānīša 105. gadadienu

Staiceles vidusskolas vēstures pulciņš kopā ar Lībiešu muzeju Pivälind rīkoja pārgājienu Bānīša ceļš. Kuplajā ekskursijā iesaistījās arī vietējie mazpulcēni un skolas pagarinātās grupiņas bērni. Pasākums tika rīkots par godu Staiceles bānīša 105. gadadienai un Staiceles papīrfabrikas 120. jubilejai.

 

Pārgājiena sākumā tā dalībnieki devās pa Lielo ielu līdz Staiceles papīrfabrikai, aplūkoja, no kurienes savulaik sāka kursēt bānītis. Pa šaursliežu dzelzceļa vietā esošo trasi (tā ir labi izejama un nav aizaugusi) ekskursanti devās līdz Staiceles stacijai. – Apspriedām bānīša atzarus, tāpat to, kuros gados kas noticis. Man līdzi bija vecās fotogrāfijas, lai varētu salīdzināt, kā katrā no posmiem bija toreiz un kā izskatās tagad, – pastāstīja Pivälind vadītāja Indra Jaunzeme. Pa trasi ekskursanti šķērsoja kādreizējo dzelzceļa pārbrauktuvi un devās uz Pāles pusi, kur pļaviņā tika rīkots atpūtas brīdis un viktorīna. – Jautāju dalībniekiem par ceļā stāstīto. Viņi labi atbildēja, bija klausījušies. Secinājām, ka varam šo maršrutu piedāvāt iziet arī citām klasēm, lai viņi bauda vēsturi un dabu, – atklāj sarunbiedre.

 

I.Jaunzeme atgādināja, ka savulaik papīrfabrika (AS Baltijas papīra un papes fabrika) savām vajadzībām izbūvēja šaursliežu dzelzceļa līniju Staicele–Pāle un atzarus uz vietām, no kurām savāca papīrmalku vai zāģmateriālus. Viens no atzariem vedis arī uz Zābakpurvu, no kura papīrfabrikas vajadzībām veda kūdru. Sākotnēji vagonus vilka zirgi, vēlāk kravas sastāvus vilka tvaika un tad dīzeļa lokomotīves. Kopš 1926. gada (līdz 70. gadu sākumam) pa šaursliežu dzelzceļu kursēja arī pasažieru vilciens. Tāpat šogad aprit 105. gadskārta, kopš 1913. gadā dibināta Staiceles brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība.

 

Līga LIEPIŅA (laikraksts “Auseklis”)