Aloja

Staicelē notiks Radošo industriju tūrisma misija

Radošās darbības nedēļas “radi!2019” ietvaros 26. jūnijā Staicelē pilsētas pārvalde, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji radošo industriju profesionāļu vadībā meklēs labākos risinājumus tūrisma vides uzlabošanai, kā arī izstrādās individuāli pielāgotu plānu tūrisma un pilsētas tēla atpazīstamības veicināšanai. Viena no veiksmīga tūrisma piedāvājuma atslēgām ir atvērta sadarbība starp visām iesaistītajām pusēm, tādēļ Radošo industriju tūrisma misijā aicināti piedalīties ne tikai Staiceles, bet arī tuvāko novadu pārvalžu un NVO pārstāvji un uzņēmēji, kuru darbība saistīta ar tūrisma industriju. 

Lai izstrādātu kvalitatīvu un aizraujošu pilsētas tūrisma piedāvājumu, būtisku ieguldījumu un pievienoto vērtību var sniegt tieši radošās industrijas. “Mazpilsētām ir liela priekšrocība pār lielajām – tās savā “mazumā” ir spējīgas ātrāk mainīties, jo izmaiņas skar desmitus, simtus, varbūt tūkstošus, bet ne miljonus. Katrai mazpilsētai ir savs īpašais “šarms”, tas var būt izteikti redzams vai apslēpts vietās, cilvēkos un notikumos. To var atklāt un novērtēt tikai, skatoties kopā – ceļotāja un vietējā iedzīvotāja, skolēna, pieaugušā, uzņēmēja, kultūras darbinieka vai pilsētas plānotāja acīm, jo katram ir savs skata punkts. Un šajā procesā neaizstājama ir dizaina domāšanas pieeja. Tās uzstādījums ir spēja iekāpt “cita kurpēs”, saprast viņu dzīves, reflektēt viņu sajūtas un sākt risināt problēmas no viņu perspektīvas,” norāda Dita Danosa, Radošās tūrisma misijas žūrijas dalībniece, Latvijas Dizaina centra vadītāja.

Radošo industriju tūrisma misijas laikā radošo industriju profesionāļi stāstīs par tūrisma tendencēm Latvijas mazpilsētās, to, kā veidot pieredzes dizainu un veicināt starpdisciplināro sadarbību. Mentoru vadībā norisināsies radošās darbnīcas, lai analizētu Staiceles tūrisma piedāvājumu un tā trūkumus un izstrādātu ieteikumus, kā uzlabot pilsētas tēlu, komunikāciju un tūrisma piedāvājumu.

Radošā tūrisma misijā uz Staiceli dosies un darba grupas vadīs nozares eksperti: LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava, LIAA Tūrisma departamenta vadošais eksperts Mārtiņš Eņģelis, “Creativity Lab” dibinātāja un partnere Latvijā Signe Adamoviča, radošo industriju eksperte Lilita Sparāne, dizainers un aģentūras “Associates, Partners & Sons” dibinātājs Edgars Zvirgzdiņš, Radošās darbības nedēļas “radi!2019” koordinatore Līva Stūrmane.

Radošā tūrisma misija notiks 26. jūnijā Staiceles kultūras namā, Lielā ielā 7.

Interesentiem lūgums pieteikties, rakstot uz tic@aloja.lv.

Programmā:

10.00–11.30      Aktuāls galamērķis, aktuāls produkts

Tendences tūrisma nozarē, pieteikumu analīze

Pieredzes dizaina veidošana

Trendi un to veidošanās

11.45–13.15      Izpētes ekskursija pa Staiceli

14.15–15.45      Radošās darbnīcas mentoru vadībā

16.00–16.30      Rezultātu apkopošana, ieteikumu izklāsts

Par iespēju izmantot radošo industriju profesionāļu potenciālu savas pilsētas tūrisma piedāvājuma stiprināšanā šogad īpaši organizētā konkursā sacentās 11 Latvijas mazpilsētas – Lubāna, Aknīste, Aizpute, Kandava, Sabile, Līgatne, Mazsalaca, Rauna, Staicele, Saulkrasti un Valdemārpils. No to vidus konkursa žūrija – radošo industriju un tūrisma nozares profesionāļi – izraudzījās pa vienai pašvaldībai no katra reģiona, kurā tiek organizētas Radošo industriju tūrisma misijas: Līgatne, Aknīste, Aizpute, Staicele.

Radošās darbības nedēļu „radi!2019” iniciē Latvijas Republikas Kultūras ministrija, rīko nodibinājums “Creativity Lab” sadarbībā arLatvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Latvijas Dizaina Centru. Radošās darbības nedēļas „radi!2019” jaunumiem iespējams sekot līdzi mājaslapā www.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos Facebook, Twitter un YouTube.

Kontakti medijiem:

Laura Giptere

Radošās darbības nedēļas “radi!2019” mediju koordinatore

M: 26132168

E: laura.giptere@deepwhite.lv