Aloja

Līgo svētku noskaņās aizvadīti desmitie Alojas novada Pļaušanas svētki

21.jūnijā Alojā latvisko tradīciju garā tika sagaidīti vasaras saulgrieži un notika Pļaušanas svētki, kas pilsētā norisinājās jau desmito reizi.

Viena no Pļaušanas svētku tradīcijām ir pirmā vāla pļaušana. Šis gods ierasti tiek uzticēts novada domes izpilddirektoram. Arī šis gads nebija izņēmums, bet īpašs ar to, ka to darīja trīs novada domes izpilddirektori – esošais Māris Beļaunieks un divi bijušie – Mārtiņš Kļaviņš un Ivars Ķiksis. Pasākumā klāt nevarēja būt vien Gundars Karlsons.

Sacensībām bija pieteikušies pļāvēji visās vecuma grupās, tāpēc sacensībās valdīja īsta konkurence un azarts. Pēc sparīgas cīņas, uzvarētāja kauss nonāca āsteriešu rokās, taču bez uzvarām nepalika arī vietējiem. Svētku jubilejas reizē īpaši sumināja pļāvējus-veterānus – Ausmu Silmali, Jāni Viļumsonu un Aivaru Tauriņu.

Pēdējos gados svētku neiztrūkstoša sastāvdaļa ir koku sporta sacensības un kartupeļu spēles, ko rīko uzņēmumi SIA “Draugu dārzs” un SIA “Tēraudiņi”.

Pēc svētku koncerta, kurā piedalījās jauktais koris “Ale”, deju kolektīvi “Sānsolis”, “Resgaļi” un “Avotiņš” un meistarīgāko pļāvēju sumināšanas, iepretim dienas centram uzstādīja uguns pūdeli. To kopā ar palīgiem sagatavoja Māris Siktārs. Pūdeles rotāšanu ar ozollapu vītnēm uzņēmās meitas un puiši no deju kolektīviem.

Pļaušanas svētkos neiztiek arī bez siena stumburiem. Tos iepriekšējā dienā sagatavoja brīvprātīgie palīgi. Par svaigi vākta siena kaudzēm un to īpašo smaržu priecājās bērni.

Sanākušos ar pašu gatavotu Jāņu sieru cienāja Jenču ģimene no Braslavas pagasta.

Pēc saulrieta, īstā saulgriežu sagaidīšanas garā, norisinājās ugunsratu dedzināšana un arī konkurss. Konkursam bija pieteikti trīs pašu gatavoti ugunsrati. Skatītāju simpātiju balsojumā ar 112 balsīm uzvarēja Mauriņu ģimene. Konkursa žūrija: Valdis Možvillo, Svetlana Možvillo, Ija Rudzīte un Ineta Miezīte, vērtējot ugunsratu tālāko ripošanu, iespaidīgāko degšanu un vizuālo noformējumu, par uzvarētāju atzina un 100 EUR naudas balvu pasniedza Zandai Bīviņai ar ģimeni. Otro vietu un 50 EUR balvu saņēma komanda “Paula, Kristaps, Janīna un Metjū”. Trešo vietu ar 20 EUR  balvu ieguva Mauriņu ģimene. Ugunsratu ripināšana tradicionāli notiek Struņķu kalniņā. Šoreiz gājienā piedalījās un  rituālu vēroja īpaši daudz interesentu.

Pļaušanas svētkus desmit gadu garumā organizēja biedrība “Alojas novada attīstība” sadarbībā ar Alojas kultūras namu. Organizatori ir pateicīgi svētku atbalstītajiem un brīvprātīgajiem palīgiem. Paldies sacensību dalībniekiem un līdzjutējiem par uzticību desmit gadu garumā.

Šogad svētki noslēdza desmit gadu ilgo maratonu. Svētku organizatori sola, ka nākamgad ar vasaras saulgriežiem saistīts pasākums Alojā noteikti būs.

Liānas Lilenblates-Sipko teksts

I.Laizāne, A.Abendrote, V.Bārda, A.Liniņa-Tinkuse foto