Aloja

Alojas novadā norisinājusies Lauku diena

Ceturtdien, 15. augustā, Alojas novadā, Urgā, norisinājās SIA “Aloja- Starkelsenun SIA “Aloja Agro” rīkotā Lauku diena bioloģiskajiem lauksaimniekiem. Šīs dienas laikā klātesošajiem bija iespēja uzzināt dažādus jaunumus un aktualitātes, ieklausoties gan starptautiskās organizācijas “Europlant” jaunumos, gan dzirdot noderīgu informāciju no Alojas novada uzņēmuma Aloja- Starkelsenpārstāves Aigas Kraukles un SIA “Timac Agro Latvia” speciālista Reiņa Reinsona, savukārt par tehnikas jaunumiem un iespējām nelielu ieskatu sniedza Raimonds Vilcāns, “Agrimatco” tehnikas daļas vadītājs.

Semināram sākoties, ar šīs dienas ziņotājiem un viesiem, kā arī darba kārtību iepazīstināja uzņēmuma SIA “Aloja Agro” izpilddirektors Arvīds Ozols un agronome Lāsma Jefimova: “Pēc sarunām šeit, dosimies uz lauka, kur būs iespēja piedalīties kartupeļu šķirņu demonstrējumos – kartupeļu šķirņu izmēģinājumos ar 53 šķirnēm, no tām 37 ir galda kartupeļu šķirnes, kuru pārstāvis ir “Europlant”, kā arī piecas cietes šķirnes un citas.”

Kā zināms, apdrošināšana ir viena no svarīgākajām lietām gan uzņēmējdarbībā, gan lauksaimniecībā, gan jebkurām citā jomā un situācijā, kad nodarīti zaudējumi, lai tie tiktu kompensēti, ir nepieciešama izdevīga apdrošināšana ar labiem piedāvājumiem. Arī šajā Lauku dienā par apdrošināšanas iespējām un jaunumiem informēja R. Reinsons, kurš izskaidroja klātesošajiem par sējumu apdrošināšanu gan sausuma, gan ziemāju izsalšanas gadījumos. “Apdrošināties var pret krusas un negaisa riskiem, kā arī meža zvēriem un putniem, vienīgais, kas šobrīd nav iespējams – apdrošināties pavasarī pret zosu bojājumiem,” skaidro SIA “Timac Agro Latvia” eksperts. “Atmaksa ir no 55-70%, atkarībā no riskiem, kas ir apdrošināti,” stāsta Reinis, taču, runājot par sausumu, pārstāvis min, ka tiek strādāts pie tā, lai šis darbotos arī ar kartupeļiem. Ziņojuma laikā Reinsons izskaidroja arī to, kā tiek mērīta un kā darbojas apdrošināšana sausuma gadījumos, kā arī ieteica vislabāko periodu, kad apdrošināt sējumus: “Rudenī, kad tiek sēti ziemāji, apdrošināt vajadzētu oktobrī vai novembrī, taču pavasarī – pēc 1. maija, kad tiek iesēti vasarāji un var apdrošināties vasaras riskiem, kas visbiežāk ir krusa, lietus, vējš, putni vai sausums. Un papildus šim visam ir arī 3.personas bojājumi.”

 Turpretī “Agrimatco” pārstāvis R. Vilcāns piedāvāja un sniedza nelielu ieskatu dažādu jaudu un veidu tehnikās, kuras, kā pats Vilcāns min, ir piemērotas gan bioloģiskajā saimniecībā, gan konvencionālā lauksaimniecībā un svarīgākais, ka šīs firmas tehnika sniedz iespēju darboties gan lielos laukos, gan pavisam mazos un šauros dārzos. Izskaidrojot galveno un svarīgāko informāciju, tehnikas daļas vadītājs piebilda, ka pēcāk, uz lauka, tiks veikti demonstrējumu un plašāks apraksts par tehnikām, kura bija pieejama arī šajā Lauku dienā.

Šīs dienas ietvaros par gaidāmo sezonu un sadarbības variantiem, informāciju sniedza “Aloja- Starkelsen” pārstāve A. Kraukle: “Mēs joprojām paliekam pie cietes kartupeļu un zirņu pārstrādes. Cietes kartupeļi – gan bioloģiski audzēti, gan integrēti ir un būs, taču apjoms bioloģiskajiem ir pieaudzis, uz nākamo gadu par 10-15% vairāk nekā pērn, savukārt integrētajiem mēs nākamgad esam gatavi pieaudzēt vairāk nekā 15%,” tā par plāniem skaidroja Aiga, “joprojām spēkā ir arī mūsu uzsākties projekts par brūno zirņu pārstrādi. Pārstrāde šogad vēl notiks Somijā, bet iekārtas tiks uzstādītas arī mūsu pašu teritorijā, bet pilns cikls varētu būt pēc diviem gadiem,” turpināja Aiga. Runājot par sezonu šajā gadā: “Sezonu uzsāksim 2. septembrī ar integrētajiem kartupeļiem, bet 4.septembrī sāksim pieņemt pilnā apjomā – ne mazāk par 300 tonnām diennaktī. Turpinām strādāt kā līdz šim – nepārtraukti līdz sezonas beigām, katru nedēļu ir plānota sanitārā diena. Šajā gadā mums būs vairāk bioloģiskie nekā integrētie, bet nākotnē mēs plānojam šo izlīdzināt, lai ir puse uz pusi. Taču neskatoties uz to, pirmā sezonas nedēļa tiek plānota ar integrētajiem kartupeļiem un ar 9. septembri sāksim pieņemt arī no bioloģiskajām lauksaimniecībām.” Kraukle arī izmantoja iespēju un atgādināja par to, cik svarīgi un nozīmīgi ir sertifikāti un bioloģiskās pārbaudes, jo pretējā gadījumā kartupeļus var arī nepieņemt.

Pēc sarunām Lauku dienas dalībnieki devās uz lauku, kur tiem bija iespēja izpētīt un noskaidrot dažādus faktus par 53 dažādām kartupeļu šķirnēm, to audzēšanas kultūru un citām svarīgām īpašībām, vēlāk arī sekoja jau iepriekš minētā uzņēmuma “Agrimatco” tehnikas demonstrējumi un kartupeļu degustācija. Lauku dienas organizatori pateicas visiem dalībniekiem par aktīvu iesaisti šajā notikumā!

Teksts un foto:

Regīna Grosa

Alojas novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste