Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojas jaunā spriedzes romānu autore Iveta Rēdliha

Staiceles pilsētas bibliotēkā pie kafijas tases noritēja sarunas ar psiholoģisko trilleru autori Ivetu Rēdlihu. Latviešu literatūrā ienāk jauna spriedzes romānu rakstniece. Rakstniece, kurai pagaidām ir izdotas divas grāmatas – “Soļi” un  “Vēl viena dziļa ieelpa”. Grāmatas jau ir iemantojušas lasītāju atsaucību un reti kura atrodas bibliotēku plauktos.

Sarunā ar rakstnieci uzzinājām, ka pirmie rakstu darbi tapuši astoņu gadu vecumā un tā bijusi dzeja. Pirmais kritiķis bijis tēvs, jo tam lūgusi pareizi salikt pieturzīmes, bet tēvs pasmaidījis un teicis: “Dzejnieki liekot komatus, kur vien grib, vai neliekot vispār.” Dzejoļi sarakstīti daudz, bet izdoti netikšot, jo tie esot dziļi personīgi.

Laika gaitā tapuši arī prozas uzmetumi, tomēr nav bijusi pārliecība vai labi raksta. Pārliecību par savām spējām un apliecinājumu varēšanai devusi rakstnieku savienības organizētā meistardarbnīca Literārā akadēmija.

Sarunās vairākkārt pieskarāmies tēmai – laika menedžments, kurš bieži liek izvēlēties dzīves prioritātes. Tā ir bijis arī mūsu ciemiņam – ģimene,  darbs, rakstīšana. Tāpēc pirmā grāmata izdota jau 2013. gadā, bet nākošā seko tikai 2019. gadā, kad bērni ir paaugušies un agrās rīta stundas var atlicināt rakstīšanai. Ir uzrakstīta trešā grāmata, kura pagaidām ir tikai pašas autores pārziņā un gaida iesniegšanu izdevniecībā.

Uz jautājumu kāpēc raksts tieši psiholoģiskās spriedzes romānus Iveta Rēdliha Atbildēja : “Tas ir interesanti, jo pati veidoju savu varoņu likteņus. Pirms sākt rakstīt grāmatu, zinu, ar ko tā sāksies un ar ko beigsies, zinu galvenās iezīmes, galvenos varoņus, bet pārējais top procesā – atnāk tēli, katrs ar savu raksturu un lomu.” Vienīgi vēl gribas piemetināt, ka mūsu autorei ir arī bakalaura grāds psiholoģijā,  Anglijā iegūtas divas citas izglītības – stresa pārvarēšanas konsultante un  psihoneiroimunoloģe.

Tikšanās notika VKKF finansētā projekta “Detektīvu žanrs latviešu literatūrā” ietvaros.

Informāciju sagatavoja:

Anita Strokša, Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja