Aloja

Valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu izmaksas sasniedz 43,8 milj. eiro

Šogad VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” ikdienas uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem, ieskaitot ziemas sezonu, veicis 43,8 milj. eiro apmērā. Bedru remontdarbi uz melnā seguma autoceļiem veikti vairāk nekā 298 tūkstošu m2 apjomā, greiderēšanas darbi uz grants autoceļiem izpildīti teju 68 800 km apjomā, savukārt dilumkārta jeb greiderējamā kārta atjaunota vairāk nekā 5000 m3 apjomā, bet grants segumu iesēdumu un bedru remontdarbi veikti vairāk nekā 120 tūkstošu m3 apjomā.

No kopējām izmaksām apjomīgākie ikdienas uzturēšanas darbi ir segumu uzturēšanā vairāk nekā 18,5 miljoni eiro, kurā ietilpst bedru remonts asfalta ceļiem, virsmas apstrāde, greiderēšana, bedru un iesēdumu remonts grants ceļiem, atputekļošana, savukārt autoceļu kopšanā teju 5,7 miljoni eiro – tajos ietilpst zāles un krūmu pļaušana, grāvju tīrīšana, nomaļu apauguma noņemšana u.c., satiksmes organizēšanā vairāk nekā 1,1 miljons eiro, caurteku nomaiņā vai tīrīšanā ieguldīti vairāk nekā 651 tūkstoši eiro.

Arī šogad tāpat kā citus gadus tiek veikta ūdens atvades sistēmas sakārtošana tajos autoceļu posmos, kuros pavasarī un rudenī šķīdoņa dēļ ir apgrūtināta ceļa caurbraucamība. Ūdens atvades sistēmas sakārtošanas darbu ietvaros grāvju tīrīšana veikta vairāk nekā 207 tūkstošu m3 apjomā, bet nomaļu grunts uzauguma noņemšana vairāk nekā  49 450 m3 apjomā. Zāles pļaušana veikta vairāk nekā 7600 ha apjomā, bet krūmu pļaušana vairāk nekā 581 ha apjomā. Caurteku tīrīšana veikta 1092 m garumā, bet bojāto caurteku nomaiņa veikta 2163 m garumā.

Satiksmes organizēšanas darbu izpildes ietvaros uzstādītas vai nomainītas 2948 ceļazīmes, kā arī atjaunoti 5080 signālstabiņi.

Atkritumu savākšana no piegružotajām ceļmalām prasījusi 400 tūkstošus eiro – izmaksas, kuras varētu novirzīt lietderīgākiem ceļu uzturēšanas darbiem. Tāpēc VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” sadarbībā ar SIA “Pilsētvides serviss” ir iesaistījies vides kampaņā „Plogging: Esi varonis“ un aicina iedzīvotājus pievērst lielāku uzmanību rūpēm par apkārtējo vidi. Jaunās iniciatīvas pamatā ir videi draudzīgā sporta kustība, kas apvieno lēno treniņa skriešanu ar atkritumu vākšanu.

Atgādinām, ka autoceļu uzturēšanas darbiem ikviens var sekot līdzi tiešsaistes režīmā aplikācijā Waze un VAS “Latvijas Valsts ceļi” mājaslapas kartē (www.lvceli.lv). Aicinām informēt par ceļu stāvokli VAS “Latvijas Valsts ceļi” Satiksmes informācijas centru, zvanot pa diennakts bezmaksas tālruni 8000 5555.

Par LAU:

LAU veic gandrīz 200 dažādus ikdienas uzturēšanas darbus uz valsts autoceļiem. Uzturamo valsts autoceļu kopgarums ir vairāk nekā 20 000 km, no tiem 9129 km autoceļu ir ar melno segumu un 10 989 km ir grants autoceļu, kā arī ikdienas uzturēšanas darbi tiek veikti uz vairāk nekā 900 tiltiem.

Informāciju sagatavoja:

Edgars Žilde