Aloja

Staiceles bibliotēkā viesojas romantisko detektīvu autore Jana Veinberga

Staiceles pilsētas bibliotēkā turpinās VKKF atbalstītais projekts “Detektīvu žanrs latviešu literatūrā”. Šoreiz ar lasītājiem tikās romantisko detektīvu autore Jana Veinberga. Savu stāstījumu rakstniece sāka ar atskatu vēsturē, kad sākusi rakstīt savus pirmos stāstus. Kā viņa pati saka, tad stāsts ir kā iedvesma, pastāsti un viss, bet romāns ir kā maratons ar visām izrietošām sekām. Tas prasa sagatavošanos, plānošanu, galveno varoņu atlasi, tad tikai nāk rakstīšana, pārrakstīšana un papildināšana ar notikumiem. Daudz tiekot domāts pie detaļām un sižeta plānojuma, lai nepieļautu kļūdas un nesakritības. Rakstot romānus, viņai kā autorei svarīgi esot saprast, kas notiek galveno varoņu galvās un kā tas viss izpaužas uz āru. Parasti savus darbus Jana Veinberga rakstot svētkos un brīvdienās. Darba dienās ideja nepazūdot, bet vēl labāk – apaug ar jauniem notikumiem, piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem.

Ar savu pirmo romānu “Liktenīgā atgriešanās” Jana Veinberga piedalījās izdevniecības “Lietišķās informācijas dienests” rīkotajā detektīvu konkursā, kur arī viņas romāns tika izdots. Tam sekoja  nākamie romāni “Klavierkoncerts”, “Svešais draugs”. Tuvākajā laikā iznāks autores nākošais detektīvromāns  “Mākoņaina nakts”, kura galvenais moto ir:  “Dari otram to, ko gribi, lai viņš dara tev!” Visiem klātesošajiem bija vienreizēja iespēja noklausīties pašas autores fragmentu lasījumā no jaunās grāmatas.

Tikšanās laikā rakstniece padalījās savās pārdomās un secinājumos par detektīvu žanru vispār literatūrā, par jaunākajām izlasītajām gan latviešu, gan ārzemju autoru grāmatām, par to kā izlasītais ietekmē pašas domas un izjūtas.

Tikšanās noslēdzās ar viktorīnu par detektīvu autoriem un balvu – grāmatu, kuru ieguva mūsu patstāvīgā grāmatu lasītāja Velta Ozola.