Aloja

Alojā aizvadītas Veselības dienas

Alojas kultūras namā divas sestdienas  noritēja īpašā veselības gaisotnē. 28. septembris bija veltīts sievietes  veselībai, 5.oktobris – sirds un asinsvadu veselībai un profilaksei. Abas dienas bija kupli apmeklētas. Staiceles  iedzīvotājiem tika nodrošināts pašvaldības transports, tāpat transports tika nodrošināts gan pansionāta “Urga”, gan rekreācijas centra “Vīķi” interesentiem.

28. septembrī  Alojā viesojās ginekoloģe Dr. Aiga Rotberga ar lekciju/diskusiju par sievietes veselību, krūts vēža, dzemdes kakla vēža profilaksi un ārstēšanas iespējām. Apmeklētājiem ļoti patika un pasākumu atzina par izglītojošu, izskanēja doma par šāda veida lekciju nepieciešamību skolās. Pēc šīs lekcijas visas ar interesi izgāja bioimpedances svaru mērījumu, katram  tika izstāstīti mērījuma rezultāti, kas būtu maināms gan muskuļu masas pieaugumam, šķidruma uzņemšanai, tauku masas samazināšanai,  iztirzāts nepieciešamo  kaloriju aprēķins.

Nākamā lekcija bija  par veselību veicinošu uzturu sievietei,  kuru vadīja uztura zinātnes speciāliste Dace Meija.  Lekcijā tika izrunāti veselīga uztura pamata principi, un katram vecuma posmam svarīgākais, diskusijā bija jautājumi par fito estrogēniem, dažādām diētām,  konservētiem produktiem, kā regulāri dzert ūdeni. Noslēgumā tika gatavoti veselīgi kokteiļi uz kefīra bāzes, liekot klāt sēklas, zaļumus, pārslas.

5. oktobra veselības diena aizsākās ar kardioloģes Dr. Vitas Vestmanes  lekciju, diskusiju par sirds un asinsvadu slimībām un to profilaksi.

Lekcijā tika runāts par sirds un asinsvadu slimību riskiem, to novēršanas iespējām, par aktuālākajām sirds saslimšanām, kā cukura diabēts, asinsvadu slimībām, holesterīna līmeni, asinsspiediena  normām, un tā izmaiņām. Diskusijā bija jautājumi par paaugstinātu asinsspiedienu, par medikamentiem un to lietošanu, to mijiedarbību. Lekcijas laikā tika demonstrēti vienkārši vingrojumi un kustību varianti, kas ieviešami ikdienas dzīvē. Pēc lekcijas bija iespēja privāti konsultēties ar Dr. Vestmani, izmērīt asinsspiedienu. Gandrīz katrs apmeklētājs izmantoja šo iespēju. Paralēli tika veikti  bioimpedances svaru mērījumi, katram tika izstāstīti mērījuma rezultāti, un kas būtu maināms gan muskuļu masas pieaugumam, šķidruma uzņemšanai, tauku masas samazināšanai,  iztirzāts nepieciešamo  kaloriju aprēķins.

Nākamā lekcija bija “Veselību veicinošs uzturs sirds un asinsvadu slimību profilaksei” ,  kuru lasīja  uztura zinātnes speciāliste Dace Meija. Lekcijā tika izrunāti veselīga uztura pamata principi, veselīga šķīvja princips arī  cukura diabēta gadījumā, DASH diēta paaugstinātam asinsspiedienam, un citi ieteikumi par produktu izvēli un veselīgu iepirkumu grozu. Bija jautājumi par saldumiem, sāls patēriņu, kā labāk pagatavot dārzeņus.

Noslēgumā tika gatavoti divu veida  veselīgi kokteiļi.  Jautājot par atgriezenisko saiti, tika saņemtas  pozitīvas atsauksmes, atziņa, ka šādi izglītojoši pasākumi ir ļoti lietderīgi un vajadzīgi.

Sagatavoja: Dace Meija un Jana Mošura

Daces Meijas foto

Veselības dienas tika  organizētas projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Alojas novadā”, Nr.9.2.4.2/16/I/028 ietvaros