Aloja

ZAAO kopā ar Latvijas Zaļo punktu nodrošina tekstila šķirošanas iespējas, konteineri pieejami arī Alojas EKO laukumā

Pašvaldību atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA “ZAAO” (ZAAO) sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu no 1.septembra uzsāk piedāvāt tekstila šķirošanas pakalpojumu ZAAO darbības reģiona 20 EKO laukumos, kā arī pie vairākām tirdzniecības vietām Cēsīs un Valmierā. Iedzīvotāji tiek aicināti ievietot lietošanai vēl derīgu apģērbu, apavus un mājas tekstilu speciālajos konteineros.

ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis: “Esam gandarīti, ka tagad varam piedāvāt klientu prasītu pakalpojumu – iespēju nodot tekstila izstrādājumus. Pāris gadus jau ar labām atsauksmēm EKO laukumos vācām lietotus apavus, tagad varam teikt, ka pakalpojums ir pilnīgs – ir iespēja nodot ne tikai apavus, bet arī lietošanai derīgus tekstila izstrādājumus. Nevienu materiālu mēs nevācam tāpat vien. Šķirot aicinām to, kam ir atrasta tālāka izmantošana vai pārstrādes iespējas. ZAAO arī turpmāk meklēs dažādus risinājumus aprites ekonomikas principu ieviešanai.”

Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis: “Tekstila izstrādājumi vidē un sadzīves atkritumos rada tikpat bīstamu piesārņojumu kā cita veida atkritumi, jo tie visbiežāk tiek ražoti no sintētiskām šķiedrām. Jau šobrīd poligonos no kopējā atkritumu apjoma 3-5% ir tekstils. Taču vienlaikus pētījumi parāda, ka apģērba patēriņš sabiedrībā pieaug, arvien vairāk ietekmējot vidi. Eiropas Savienība noteikusi, ka dalībvalstīm tekstils atsevišķi no citiem atkritumu veidiem būs jāvāc vēlākais no 2025.gada. Taču pēc mūsu tekstila šķirošanas pilotprojekta rezultātiem secinājām, ka ar mērķtiecīgu pieeju un pārdomātu sadarbību starp valsts un privāto sektoru Latvijā tekstila šķirošanas sistēmu ir visas iespējas izveidot ātrāk – no 2022.gada.”

ZAAO darbības reģionā tekstila šķirošanas konteineri novietoti pie veikaliem “top!” Raunas ielā 13A un Gaujas ielā 29, Cēsīs, savukārt Valmierā pie veikaliem “top!” Rīgas ielā 64 un Miera ielā 5, kā arī pie lielveikala “Rimi” Fabrikas ielā 2. Šobrīd Valmierā un Cēsīs tiek precizētas arī citas vietas konteineru izvietošanai, par ko informācija būs pieejama jau tuvākajā laikā. Tāpat tekstila šķirošanas konteineri pieejami  20 “ZAAO” EKO laukumosAlojā, Apē, Augšlīgatnē, Cēsīs, Valmierā, Jaunpiebalgā, Krimuldā, Limbažos, Mazsalacā, Raunā, Rūjienā, Salacgrīvā, Saulkrastos, Smiltenē, Strenčos, Valkā, Taurenē, Daibē.

Tekstila šķirošanas konteineros iedzīvotāji aicināti ievietot lietošanai derīgos apģērbus, apavus un mājas tekstilu.

Lai veicinātu tekstila nonākšanu atkārtotā apritē, šķirošanas konteineros nedrīkst izmest ar sadzīves ķīmijām, motoreļļām sasmērētu, kā arī mitru, pelējušu apģērbu, kas var sabojāt pārstrādei derīgo materiālu. Tāpat tekstila šķirošanas tvertnēs nedrīkst mest saplēstu apģērbu jeb audumu atliekas.

Uz EKO laukumiem apģērbi, apavi un mājas tekstils jānogādā maksimāli caurredzamos līdz 50 l tilpuma maisos, lai EKO laukumu pārziņi vizuāli var novērtēt materiāla atbilstību.

Šķirošanai der: krekli, bikses, jakas, mēteļi, šalles, cimdi, cepures, dvieļi, aizkari, jostas, somas, gultas veļa, pārklāji, spilveni, segas, kā arī valkāšanai derīgi apavi (izņemot gumijas un speciālie ziemas sporta apavi – slidas, slēpju zābaki).

Latvijā – Rīgā, Pierīgā, Valmierā un Cēsīs – kopumā izvietoti jau vairāk nekā trīsdesmit tekstila šķirošanas konteineri un tuvākajā laikā to skaits Latvijā tiks palielināts līdz 60 konteineriem.

Tekstila šķirošanu un apsaimniekošanu kopš pagājušā gada septembra Latvijā īsteno Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA “Eco Baltia vide”. Šobrīd sadarbība uzsākta arī ar ZAAO, tādējādi veidojot tekstila šķirošanas konteineru pārklājumu Vidzemes reģionā. Aktuālā informācija par tekstila šķirošanas konteineru atrašanās vietām pieejama www.zalais.lv sadaļā “Kur izmest?”.

Visi tekstila šķirošanas konteineros iedzīvotāju sašķirotie materiāli nonāks SIA “Eco Baltia vide” tekstila šķirošanas centrā Tukumā, kur tiek veikta to šķirošana vairāk nekā 30 dažādās kategorijās – atbilstoši to tālākās izmantošanas iespējām – atkārtotai lietošanai vai pārstrādei. Augstākās kvalitātes bērnu un jauniešu apģērbi un apavi tiek ziedoti biedrībai “Taureņa efekts” atbilstoši tās aktuālajām vajadzībām.

Vēršam uzmanību, ka tikai atsevišķi nodotais tekstils ir tālākais lietošanai un pārstrādei derīgs. Tekstila izstrādājumus nedrīkst ievietot papīra, polimēriem, metālam un stikla iepakojumam paredzētajos konteineros. Pārstrādei netiks nošķirots arī tas tekstils, kurš tiks izmests nešķirotu sadzīves atkritumu konteineros, jo tajos tas kļūst netīts, bojāts un tālākai lietošanai nederīgs!

SIA “ZAAO” ir pašvaldību uzņēmums, kas nodrošina atkritumu savākšanu, šķirošanu, uzglabāšanu, apstrādi, pārvadāšanu, apglabāšanu un sabiedrības izglītošanas aktivitātes.

AS „Latvijas Zaļais punkts” ir dibināts 2000.gada 11.janvārī un ir pieredzes bagātākā ražotāju atbildības organizācija Latvijā. Latvijas Zaļais punkts kopš darbības pirmsākumiem rūpējas par izlietotā iepakojuma apsaimniekošanu. Kopš 2006.gada Latvijas Zaļais punkts ir atbildīgs arī par nolietoto elektropreču un videi kaitīgo preču apsaimniekošanu. 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste