Aloja

Alojas novads iesniedz pieteikumu Satversmes tiesā

9. oktobrī Alojas novada pašvaldības dome iesniedza Satversmes tiesā pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma neatbilstību Latvijas Republikas Satversmes tiesu normām un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda uzsver, ka, izstrādājot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu, nesamērīgi ir ierobežotas Alojas novada pašvaldības vietējās kopienas tiesības saglabāt patstāvīgu Alojas novada pašvaldību. Turklāt ne par likumprojekta sagatavošanu atbildīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ne par administratīvo reformu atbildīgā Saeimas komisija, līdz šim brīdim nav spējušas paskaidrot, kādi būs Alojas novada pašvaldības iedzīvotāju ieguvumi, Alojas novadu apvienojot ar Limbažu un Salacgrīvas novada pašvaldību.

Alojas novada domes priekšsēdētājs V. Bārda: “Vēlreiz vēlos uzsvērt, ka neesam pret reformu, esam par attīstību. Šajā reformā, atskaitot kartes pārzīmēšanu, netiek vērtēti ekonomiskie faktori, funkcijas, kā arī reģionālais līmenis. Tāpat ignorēti zinātnieku, pašvaldību, iedzīvotāju un Latvijas, ārzemju ekspertu viedokļi, kā arī nav uzklausīti uzņēmēji, kuru viedoklis šādos jautājumos ir vērā ņemams.”

Jau ziņots, ka 20. jūlijā Alojas novada domes ārkārtas sēdē deputāti lēma vērsties Latvijas Republikas Satversmes tiesā saistībā ar pieņemto Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu. Alojas novada domei piesaistīts zvērināts advokāts Artis Stucka.

Kā zināms, 2020. gada 23. jūnijā spēkā stājās jauna Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma redakcija. Likums paredz Alojas novadu apvienot ar Limbažu un Salacgrīvas novadiem, izveidojot sekojošu Limbažu novada pašvaldības administratīvās teritorijas iedalījumu: Alojas pilsēta, Alojas pagasts, Braslavas pagasts, Brīvzemnieku pagasts, Staiceles pagasts, Staiceles pilsēta, Limbažu pagasts, Limbažu pilsēta, Ainažu pagasts, Ainažu pilsēta, Katvaru pagasts, Liepupes pagasts, Pāles pagasts, Salacgrīvas pagasts, Salacgrīvas pilsēta, Umurgas pagasts, Vidrižu pagasts un Viļķenes pagasts.

Sagatavoja: Regīna Grosa