Aloja

Aicinām satiksmes dalībniekus būt īpaši piesardzīgiem ziemas periodā

Alojas novada pašvaldība atgādina visiem ceļu satiksmes dalībniekiem, ne tikai autobraucējiem, bet arī gājējiem, ka ziemā, īpaši mainīgos laika apstākļos, jārēķinās ar to, ka pārvietošanās var būt apgrūtināta, bet ceļa virsmas stāvoklis var mainīties negaidīti un strauji.

Aicinām autovadītājus būt īpaši piesardzīgiem un izvēlēties atbilstošu braukšanas ātrumu un distanci, kā arī aicinām gan autovadītājus, gan gājējus būt piesardzīgiem pie gājēju pārejām.

Vienlaikus informējam, ka ziemā uz dažādu kategoriju ceļiem ir atšķirīgas uzturēšanas prasības. Uzturēšanas klases tiek piešķirtas atkarībā no ceļu klasifikācijas, satiksmes intensitātes, seguma tipa, tehniskā stāvokļa, plānotā (pieejamā) finansējuma un sociālekonomiskās nozīmes.

Lai nepakļautu sevi un citus ceļu satiksmes dalībniekus paaugstinātam riskam, aicinām autovadītājus izvēlēties laika apstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas stilu un ātrumu.

Tāpat atgādinām, ka:

  • No rītiem un vakaros uz ceļiem var būt apledojums. Gaisa tº ir svārstīga, tāpēc braukšanas apstākļi var mainīties strauji;
  • Ziemā jābrauc atbilstoši apstākļiem, laiks jāplāno ar rezervi;
  • Apledojums īpaši var veidoties uz tiltiem un ceļu pārvadiem, kā arī netālu no jūras, ezera vai upes;
  • Braukšanas ātrums jāpielāgo braukšanas apstākļiem, automašīnas tehniskajam stāvoklim, autovadītāja pieredzei un prasmēm;
  • Visaktīvākā satiksme ir tumšajās rīta un vakara stundās, kad ceļš var nebūt pietiekami labi pārskatāms;
  • Ceļi apledo strauji un nevienmērīgi. Īpaši tas attiecas uz praktiski neredzamo “melno ledu”, kas veidojas, sasalstot ūdens kondensātam.

Sagatavoja:

R. Grosa