Aloja

Noslēdzies Alojas un Limbažu novadu jauniešu forums “Tālāk kopā”

Piektdien, 19. martā, tika īstenots Alojas un Limbažu novadu jauniešu forums “Tālāk kopā”, kura laikā tika stiprināta novadu jauniešu individuālā identitāte, kā arī apzināti jaunie izaicinājumi, tuvojoties Administratīvi teritoriālajai reformai, projekta “Tālāk kopā” (identifikācijas nr.  VP2020/1.2.-1) ietvaros.

Forumā piedalījās  Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda un Limbažu novada domes priekšsēdētājs Didzis Zemmers un Limbažu novada domes priekšsēdētāja vietniece Iveta Zariņa.

Jauniešiem foruma sākumā bija iespēja iepazīties ar projekta radošo komandu – Staiceles jauniešu kluba “Čempiņš” jaunatnes darbinieci Andu Timermani, Alojas novada domes Dienas centra vadītāju Gunu Krūmiņu, Alojas novada jaunatnes lietu speciālisti Montu Melderi, Limbažu novada jaunatnes lietu speciālisti Madaru Skrastiņu un Limbažu jauniešu centra jaunatnes darbinieku Renāru Peksi.

Foruma moderatores lomu uzņēmās Pārgaujas novada sabiedrisko attiecību un jaunatnes lietu speciāliste Iluta Balode, kuru foruma dalībnieki bija iepazinuši 2020. gada vasaras jauniešu saliedēšanas pasākumā “Lauzt robežas”, ko Iluta organizēja Pārgaujas novadā. Iluta ir apguvusi arī mediju un informācijas pratību, ko foruma laikā mācīja arī jauniešiem.

Pēc nelielā ievada medijpratības aizkulisēs, vārds tika dots jauniešiem. Jaunieši dalījās ar savu pieredzi Alojas novada jauniešu iniciatīvu projektu konkursā, kurā Marta Čukure prezentēja savu pieredzes video projektam “Laižam dabā kopā ar kino”, bet Viesturs Titovs demonstrēja savu projektu “Mūsdienīgais velobraucējs”.

Limbažu jauniešu domes līderis Dāniels Liecis dalījās ar iespaidiem par to kā mums gāja pieredzes braucienā uz Brocēnu jauniešu centru “Kopā” un Jūrmalas jaunatnes iniciatīvu centru, bet Andrejs Vaičuks tika aicināts dalīties ar jūrmalnieku pieredzi digitālā darba organizēšanā.

Pusdienu pārtraukumā jauniešiem bija iespēja iejusties influenceru ādā un iemūžināt savas pusdienas, ko jaunieši un pieaugušie labprāt izmantoja.

Pēc pusdienām jaunieši tika sadalīti Limbažu un Alojas novadu grupās, kurās pārrunāja kā notiek digitālais darbs katrā no novadiem un sniedza prezentācijas par šīm tēmām.

Liels pārsteigums prezentāciju laikā bija dzirdēt, ka jaunieši vēlētos vēl vairāk digitālās aktivitātes, jo no organizētāju puses ir redzams, ka jauniešu aktivitāte šajos pasākumos nemaz nav tik liela.

Otrās diskusijas laikā jauniešiem jauktajās grupās bija jāizstrādā piedāvājums kā doties tālāk kopā.

Šajā sakarā jaunieši norādīja, ka vēlētos, lai tiktu organizētas mācības, kurās varētu attīstīt dažādas digitālās prasmes, piemēram, video filmēšanu un montāžu. Tāpat interesanta bija ideja iemūžināt pasākumu organizēšanas aizkulises kopīgā youtube.com kontā, un izveidot Whatsapp grupu saziņai.

Visgaidītākā, protams, bija foruma noslēdzošā daļa, kuras laikā pie jauniešiem viesojās Latvijas ietekmīgākais influenceris un blogeris Niklāvs Mičulis, kurš dalījās savā pieredzē- kā sākot taisīt smieklīgus video kļuvis pazīstams jauniešu vidū. Jaunieši uzdeva tik daudz jautājumus, ka aptuveni četrdesmit minūtes no Niklāva uzstāšanās viņš atbildēja uz jautājumiem.

Raugoties uz izvērtējuma anketām, kuras iesniedza jaunieši, projekta komanda izjūt gandarījumu par labi padarītu darbu, jo gan jaunieši, gan pieaugušie uzsvēra, ka laiks esot palidojis ātri un daļa atzina, ka ZOOM pasākumi varot būt arī interesanti.

Projekta komandas darbs tagad tikai sāksies, ir iegūta vērtīga informācija, lai varētu uzsākt plānošanu jaunatnes darba digitālajai sistēmai pēc novadu reformas.

Toties šī gada vasarā Alojas un Limbažu novadu jaunieši varēs piedalīties Ideju naktī, kas palīdzēs jauniešiem sadraudzēties un līdzdarboties, lai augustā varētu kopīgi doties  mobilā darba braucienos, kuriem saturu un programmu būs izdomājuši paši jaunieši.

Sagatavoja: Monta Meldere

Projekts īstenots Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2020. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros