Aloja

Sestdien visā Latvijā un pasaulē atzīmēs Zemes stundu

Pasaules Dabas Fonds sadarbībā ar uzņēmumu Tetra Pak Latvija iedzīvotājus aicina rīt, 27. martā, pulksten 20.30 atzīmēt Zemes stundu, simboliski samazinot apgaismojumu mājsaimniecībās un pieslēdzoties īpaši šim vakaram organizētam etnomūzikas grupas “Tautumeitas” koncertam tiešsaistē. Šogad Zemes stundā miljoniem cilvēku visā pasaulē solidarizējas digitāli, organizējot vai piedaloties dažādos virtuālos pasākumos ar saukli “Iestājies par dabu!”. Zemes stundas galvenā tēma ir dabas daudzveidības izzušana.

Latvijā Zemes stundā kopības sajūtu varēs smelties latviešu etnomūzikas grupas Tautumeitas koncertā, ko ievadīs TV žurnāliste un Pasaules Dabas Fonda vēstniece Kristīne Garklāva. Koncerta tiešraide būs skatāma Zemes stunda 2021 pasākuma lapā, Pasaules Dabas Fonda un Tvnet Facebook kontos, kā arī Tvnet.lv, Apollo.lv, Spoki.lv, Sejas.lv, Egoiste.lv un Receptes.lv. 

Šogad plānoti dažāda mēroga tiešsaistes pasākumi vairāk nekā 140 valstīs un teritorijās. Tā, piemēram, Nīderlandē tiks organizēta tiešraides sesija ar DJ Arminu van Būrenu. WWF-Krievija uzrunās iedzīvotājus pievienoties aicinājumam padarīt informāciju pieejamu sabiedrībai par pašreizējo vides stāvokli valstī. WWF-Turcija aicinās cilvēkus parakstīt petīciju, lai pakāpeniski pārtrauktu akmeņogļu izmantošanu. WWF-Singapūra uzsāks digitālu kampaņu, lai mobilizētu iedzīvotājus klimatneitralitātes sasniegšanai līdz 2050. gadam, izstrādājot individuālos emisiju samazināšanas plānus ikdienai. Latvijā Pasaules Dabas Fonds rīko konkursu “Klimata vēstnieks” un plāno visa gada garumā organizēt dažādus izglītības un dabas atjaunošanas pasākumus.

Zemes stundā simboliski gaismu izslēgs tādi ikoniski objekti kā Eifeļa tornis, tornis “Tokijas Debesu koks”, Brandenburgas vārti, Kolizejs Romā, debesskrāpis Taipei 101, Viktorijas osta Honkongā, Sv. Pētera bazilika Vatikāna pilsētā, Sidnejas operas nams un daudzi citi.

Zemes stundai veltīti izglītojoši pasākumi:

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs sociālajās platformās publicēs ierakstu par zoodārza izvēlēto Zemes stundas varoni – Lidvāveri (Pteromys volans). Zoodārza pārstāvji ziņo, ka lidvāvere Latvijā ir izzudusi, un kā galvenais iemesls ir uzskatāms lidvāverēm piemērotu biotopa (mežs ar piemērotiem dobumainiem kokiem) platības sarukums un sadrumstalošanās.

Daugavpils Inovāciju centra darbinieki īstenos vienas minūtes materiālu atkārtotas izmantošanas izaicinājumu.

Saldus vidusskolā visu marta mēnesi norit izaicinājums “Rādi, ka neradi lieku”, pievēršot uzmanību izmantotajiem resursiem preču ražošanā.

Daugavpils 21. pirmsskolas izglītības iestādē tiks novadītas tematiskās nodarbības par klimata pārmaiņām. Daugavpils 26. pirmsskolas izglītības iestādē tiks rīkotas dažādas aktivitātes par ūdeņiem, mežiem, putniem un bioloģisko daudzveidību, daloties ar iegūtajām pieredzēm ar citām pirmsskolas izglītības iestādēm un bibliotēku.

Iecavas Jauniešu centrs organizēs Globālo pārmaiņu spēli, kurā dalībnieki veiks izslēgto gaismas objektu fotofiksācijas.

Priekuļu novada jauniešu centrs “Apelsīns” izstrādās projekta pieteikumu par zaļo dzīvesveidu nākotnē, Liepas pamatskolā visu marta mēnesi norit izaicinājums “Mazdārziņš uz palodzes” un Zemes stundā norisināsies akcija “Stunda bez viedierīces”, bet Priekuļu vidusskolā visu marta mēnesi skolēni tiek aicināti taupīt energoresursus un audzēt pašiem savus garšaugus.

Majoru vidusskolā visas nedēļas garumā notiek dažādas aktivitātes mācību stundu ietvaros par dzīvās dabas aizsardzību, sākot no Dirty Deal Teatro teātra izrādes “Misija Zeme” noskatīšanos un beidzot ar plakātu, infografiku radīšanu un jaunu priekšmetu radīšanu no atkritumiem mājturības stundās.

Pumpuru vidusskola īstenos sociālo eksperimentu, ar īpašu dreskodu pie skolas stādot riekstkokus un sekojot līdzi to augšanai.

Ventspils Jauniešu māja vairāku nedēļu garumā īsteno videi draudzīgu paradumu izaicinājumu sociālajos tīklos.

Sagatavoja:
Laura Treimane,
Pasaules Dabas Fonds