Aloja

Alojas novadā aizvadītas aktīvas Lieldienas

Lieldienu gaidīšana un svinēšana katram saistās ar savām gadu gaitā izkoptām tradīcijām. Arī šogad izpalika svētku koncerti, taču novada iedzīvotāji un viesi varēja baudīt dažādas aktivitātes svaigā gaisā.

Jau no 26. marta līdz pat Otrajām Lieldienām novadnieki un viesi varēja doties pastaigu takā “Zaķiem pa pēdām”, tās maršruts veda caur Alojas pilsētu. Dodoties četru kilometru garā takā, dalībnieki varēja atraktīvi pavadīt laiku, pārbaudīt savas zināšanas un pildīt dažādus uzvedumus. Pastaiga sastāvēja no septiņi kontrolpunktiem, kuros dalībnieki varēja ripināt Lieldienu olas, minēt tautasdziesmu un ticējumus, skaitīt zaķus un olas, kas paslēpušās Alojas ielās. Nepilnu divu nedēļu laikā taku apmeklēja un erudīcijas spēlē piedalījās 32 komandas ar 114 dalībniekiem. Seši no dalībniekiem, kuri izpildījuši visus uzdevumus, saņems balvas. Komandas, kas saņem balvas: “Zaķis brauc ar AUDI A6”; “Kurmīši”; “Vībotnieši”; “Trīs zaķi un vilks”; “Ausainītes”; “Avenkazen”. Takas organizatori izsaka pateicību dalībniekiem par atsaucību.

4. aprīlī interesenti varēja apmeklēt “Zaķu pilsētu”, kurā no zemnieku saimniecības “Ķīsuļi” uz Aloju bija atceļojušas septiņas trušu ģimenes. Zaķu pilsētiņa tapa, Alojas kultūras namam sadarbojoties ar Z/S “Ķīsuļi” un SIA “Būsi vesels”. Toties Pirmajās Lieldienās Aloju apciemoja Lieldienu Zaķis ar palīgu Cāli, ciemiņi devās caur pilsētu un, ievērojot valstī esošos noteikumus, sveica novadniekus. Šajā dienā pilsētā bija dzirdami arī iedzīvotāju iesūtītie sveicieni un dziesmas, kas radīja pavasara un svētku noskaņu.

Sākoties Lieldienu brīvdienām, Staiceles pilsētā tika atklāta spēle “Olu medības”, tās laikā varēja minēt mīklas, meklēt olas un pildīt citus radošus un interesantus uzdevumus. Spēlē piedalījās 21 komanda, uzvarētāji tika apbalvoti ar piknika komplektiem un saulainiem sveicieniem no Alojas novada sporta skolas. Svētdien, 4. aprīlī, Staicelē, darbojās divi Lieldienu olu apmaiņu punkti, kuros bija iespēja veikt bezkontakta olu apmaiņu. Tāpat pie Staiceles bibliotēkas un Audēju namiņa bija izvietoti olu ripināšanas dēlīši. Lielajā Piektdienā un Pirmajās Lieldienās pie Audēju namiņa bija pieejama brīvdabas izstāde, kurā interesenti varēja apskatīt TLMS “Staicele” austos darbus.  

Savukārt Braslavas pagastā no Zaļās Ceturtdienas līdz pat Otrajām Lieldienām ļaudis varēja piedalīties Lieldienu olu skaitīšanas spēlē “Pa Vilzēnu Lieldienu Zaķa pēdām”. Lieldienu olu skaitīšanā piedalījās 17 komandas, piecas no tām bija PII “Auseklītis” Vilzēnu filiāles bērnudārza komandas. Dažādās vietās Vilzēnos Zaķis bija paslēpis 285 olas. Tā kā bija gana daudz ko skaitīt, runājot vienas komandas pārstāvju vārdiem: ““Raibs gar acīm metās”, kā vajadzēja skaitīt.” Ar skaitīšanu veicās dažādi. Četras komandas saskaitīja precīzi 285 olas, dažas komandas tika pie vairāk, dažas – mazāk. Lieldienu Zaķis saka lielu paldies visiem spēles dalībniekiem. Paldies par atbalstu un sadarbību Alojas novada Sporta skolai.

3. aprīlī Brīvzemnieku pagastā dzīvojošos apciemoja Bezkontakta Lieldienu Zaķis ar saviem palīgiem, kas izcilpoja visu pagastu, nogādājot sveicienus un sniedzot skanīgus un pavasarīgus priekšnesumus gan maziem, gan lieliem. Visas brīvdienas novadnieki varēja piedalīties spēlē “Olu medības” un doties pastaigās pa Puikuli un Ozolmuižu, baudot pavasari, svētku dekorācijas un skaitot paslēptās Lieldienu olas. Kopā “Olu medībās” piedalījās 10 komandas – 3 Puikulē un 7 Ozolmuižā. Olas tika noslēptas viltīgi un ne visiem tās izdevās atrast. Vērīgākie dalībnieki gan Puikulē, gan Ozolmuižā tika apbalvoti ar piknika komplektiem.

Alojas novada dome izsaka lielu pateicību pasākumu organizatoriem par radošumu. Neskatoties uz virkni ierobežojumu, ko nākas ievērot Covid-19 pandēmijas dēļ, Lieldienas tika atzīmētas godam – ar nodarbēm svaigā gaisā un ģimenes lokā, lai gan citādāk nekā ierasts, tomēr varam teikt, ka šie svētki sniedza pozitīvismu ģimenēm un spēku pavasara iesākumam.

Teksts: Regīna Grosa

Foto: I. Laizāne, Z. Aderniece, M. M. Kuzmenko, A. Lapkovska, D. Tauriņa, B. Čakste, B. Apsīte