Aloja

ZAAO realizēs projektu bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes attīstībai

SIA “ZAAO” (ZAAO) ir noslēgusi vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda projekta Nr.5.2.1.2/20/A/008 “Bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīcas “Daibe” izveide” īstenošanu.

ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis: “Viens no būtiskākajiem šī brīža izaicinājumiem ir veicināt atkritumu pārstrādi, lai sasniegtu valsts atkritumu apsaimniekošanas plānā izvirzītos mērķus, realizētu Eiropas Savienības direktīvas. Realizējot konkrēto projektu, tiks palielināta bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes jauda un apjoms. Rūpnīcas izbūve nozīmē arī bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītas vākšanas pakalpojuma attīstību, kas no mums visiem prasīs ikdienas paradumu maiņu.” 

Projekta ietvaros notiks bioloģiski noārdāmo atkritumu (BNA) pārstrādes rūpnīcas izveide, paredzot bioloģiski noārdāmo atkritumu apglabāšanas daudzuma samazināšanu, līdz ar to paaugstinot atkritumu izmantošanas efektivitāti.

Rūpnīcā plānots pārstrādāt bioloģiski noārdāmos atkritumus, kas rodas no sadzīves atkritumiem, dalīti vāktu dārzu un parku atkritumiem, dalīti vāktiem pārtikas atkritumiem.

BNA pārstrādei ir paredzēts izmantot divpakāpju bioloģiskās fermentācijas procesu, kas apvieno anaerobās pārstrādes un aerobās pārstrādes (kompostēšanas) tehnoloģiju. Plānotā BNA pārstrādes iekārtu kompleksa jauda 20 854 t/gadā.

Pārstrādes procesā tiks iegūts komposts. Kā blakus produkts tiks iegūta biogāze, ko paredzēts izmantot siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai.

Projekta realizācijai notiks projektēšanas, būvdarbu, traktortehnikas piegādes un būvuzraudzības iepirkumi. Līdz ar jaunās rūpnīcas izveidi plānots nodrošināt 15 jaunas darba vietas.

Projekta kopējie izdevumi 8 540 675,04 EUR, no tiem attiecināmie izdevumi: 6 713 413,18 EUR. Kohēzijas fonda finansējums ir 85% no attiecināmajiem izdevumiem, kas ir 5 706 401,20 EUR. Kopējie neattiecināmie izdevumi ir 1 827 261,86 EUR. 

Projekta darbību īstenošanas laiks ir 32 mēneši kopš vienošanās noslēgšanas.

Informāciju sagatavoja:
Zane Leimane
SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste