Aloja

Pēc administratīvi teritoriālās reformas izmaiņas Latvijas Pasta darbībā nav gaidāmas, lūdz klientus novados precizēt adreses

Administratīvi teritoriālās reformas rezultātā Latvijas Pasta darbībā izmaiņas nav paredzamas – uzņēmums turpinās piegādāt sūtījumus atbilstoši patlaban spēkā esošajām adrešu indeksu teritorijām, un tajās nav plānotas izmaiņas. Klientiem, norādot saņēmēja adresi, vienīgās izmaiņas būs novadu nosaukumos vietās, kur notiks to apvienošana. Latvijas Pasts aicina klientus veikt attiecīgas izmaiņas saņēmēju adrešu pierakstā novados, ko ietekmēs reforma, tajā skaitā interneta veikalu profilos, lai Latvijas Pasts sūtījumus varētu apstrādāt ātrāk un precīzāk. Citas sastāvdaļas adrešu pierakstā nemainīsies.

Latvijas Pasta darbībā pēc administratīvi teritoriālās reformas un 2021.gada pašvaldību vēlēšanām izmaiņas nav paredzamas – tāpat kā līdz šim, uzņēmums turpinās piegādāt sūtījumus atbilstoši noteiktajām pasta indeksu teritorijām, kurās nav plānotas izmaiņas. Savukārt pasta pakalpojumu sniegšanas vietu izvietojums atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam ir piesaistīts mazākajai administratīvajai vienībai – pilsētai vai pagastam, nevis novadam.

Vienīgās izmaiņas, kas skars klientus, būs precīza novada nosaukuma norādīšanas nepieciešamība tajās adresēs, kuras skars novadu apvienošanas procesi. Citas adreses sastāvdaļas – pilsētu un pagastu nosaukumi, indekss – adrešu pierakstos pēc reformas nemainīsies.

Taču līdz ar administratīvi teritoriālo reformu Latvijas Pasts aicina visus pasta pakalpojumu izmantotājus – gan fiziskās, gan juridiskās personas – parūpēties kā par savas, tā arī par savu klientu adrešu korektu pierakstu, ja tajās reformas rezultātā mainīsies attiecīgais novads. Maksimāli precīzs adreses pieraksts palīdzēs ātrāk apstrādāt sūtījumus, nekavējot kopējos pasta apmaiņas procesus.

Fiziskām personām būtiski pārbaudīt un nomainīt savu adresi, norādot jauno novadu, piemēram, interneta veikalos izveidotajos klienta profilos, un atcerēties par korektu pierakstu, veicot jaunus pasūtījumus citās vietnēs, tajā skaitā, piemēram, abonējot preses izdevumus.

Savukārt juridiskajām personām, kuras izsūta korespondenci tālāk saviem klientiem, nepieciešams jau laikus sakārtot klientu adrešu datubāzi, atjaunojot adrešu pierakstus atbilstoši jaunajām novadu robežām pēc administratīvi teritoriālās reformas.

Latvijas Pasts atgādina, ka, aizpildot sūtījuma adresi, ir jānorāda šāda informācija: adresāta vārds/uzvārds vai juridiskas personas nosaukums, iela, mājas un dzīvokļa numurs vai mājas nosaukums, pilsēta/pagasts, novads, pasta indekss.

Ja sūtījums adresātam ir izsniedzams pret parakstu, svarīgi, lai adresāta vārds un uzvārds būtu norādīts precīzi un saprotami, jo šādā gadījumā tiks pārbaudīta saņēmēja identitāte, lūdzot uzrādīt personu apliecinošu dokumentu.

Plānots, ka Latvijā pēc 2021.gada pašvaldību vēlēšanām būs 43 pašvaldības līdzšinējo 119 vietējo pašvaldību vietā.

Par VAS Latvijas Pasts

Latvijas Pasts nodrošina plašāko pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā, uzturot vairāk nekā 600 pasta pakalpojumu sniegšanas vietu. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. Latvijas Pasts ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā ap 3200 darbinieku. Uzņēmuma iekšzemes sūtījumu piegādes kvalitātes mērījumus veic viena no Latvijas vadošajām tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūrām Kantar TNS, savukārt pārrobežu sūtījumu piegādes kvalitātes kontroles mērījumi tiek nodrošināti Starptautiskās pasta korporācijas (International Post Corporation) ietvaros ar izpētes kompāniju Kantar TNS, Ipsos un Quotas starpniecību.