Aloja

Aicinām dalīties ar atmiņām par laiku, kad Alojā piestāja gan pasažieru, gan preču vilcieni

Kultūras mantojums ir cilvēka darbības liecība. Tas ietver sevī mākslinieku, arhitektu, mūziķu, rakstnieku un zinātnieku darbus. Kultūras mantojums ir cilvēces gara un prāta izpausme, kas atspoguļo sava laika vērtību sistēmu.

2021. gads Eiropas Savienībā ir pasludināts par Eiropas dzelzceļa gadu, tāpēc šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros caur dzelzceļa vēsturi un kultūras mantojumu būs iespēja atgādināt par dzelzceļa ieguldījumu Eiropas labklājības veidošanā un dzelzceļa lomu progresīvu tehnoloģiju izstrādē. Eiropas kultūras mantojuma dienas notiks no 17. līdz 19. septembrim un tajās ir iekļauta arī Alojas dzelzceļa stacija.

Gatavojoties Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumam, kas Alojā notiks šā gada 18. septembrī un būs veltīts 85 gadu jubilejai, kopš Alojā ieradās pirmais vilciens, aicinām alojiešus dalīties atmiņās (stāsti, fotogrāfijas, dokumenti) par laiku, kad Alojā piestāja gan pasažieru, gan preču vilcieni. Īpaši interesantas būs atmiņas un ziņas par Limbažu MRS Alojas lejasgala krautuves darbību.

Dažāda veida liecības lūdzam nest uz Alojas Novadpētniecības centru (Ausekļa ielā 1, Alojā) vai sūtīt elektroniski: alojas.muzejs@aloja.lv.

Augusta nogalē notiks 30. gados Alojas stacijā fiksētās vilciena sagaidīšanas fotogrāfijas rekonstrukcija ar mūsdienu alojiešu piedalīšanos. Aicinām Alojas kultūras namā (mob. 29335600) pieteikties brīvprātīgos, kas būtu gatavi atveidot pievienotajā fotogrāfijā redzamos cilvēkus.

Sagatavoja:
Līga Moderniece, Alojas Novadpētniecības centrs
Ineta Laizāne, Alojas kultūras nams