Aloja

Puikules muižas parkā notika pirmā veselīga uztura nodarbība

2021. gada 20.jūlijā Puikules muižas parkā kopā ar uztura zinātnes speciālisti Daci Meiju notika veselīga uztura lekcija un meistarklase. Nodarbība notika āra teltī, ierodoties nodarbībā, tika veikta  roku dezinfekcija.

Sākumā teorētiskā daļa par veselīga uztura pamatiem, par to, kāpēc ir nepieciešamas visas uztura vielas, kādas funkcijas katra veic organismā, cik svarīgs ir balanss, mērenība, regularitāte. Kā visvienkāršāk pašam skaitīt uzņemto uzturvielu daudzumu, šķīvja princips. Teorētiskajā daļā īss produktu raksturojums, ko izvēlēties katrā šķīvja sadaļā, par piesātinātiem, nepiesātinātiem taukiem,  pilnvērtīgām OLB, ogļhidrātiem, glikēmisko indeksu, rekomendējamām dienas normām, ūdens normu, un kāpēc ir svarīgi, to lietot. Pēc tam gatavojām salātus.

Biešu salātu recepte: vārītas bietes, žāvētas plūmes, vārītas pupiņas, fetas siers papildus eļļa, sēkliņas, citrona sula. Svaigo salātu recepte- vārīti turku zirņi, mocarellas siers, svaigs gurķis, salātu lapas, sēkliņas, lociņi, klāt eļļa un citronu sula, klāt salātiem tostēta  pilngraudu maize ar siera šķēli vidū. Salātu gatavošanā tika prezentēts šķīvja princips, izrunāti vēl citu produktu salikumu varianti.

Jautājumu un diskusijas daļā- bija jautājumi, kā bērnam balansēt uzturu, kā pārstāt vakara ēšanu un našķēšanos, kā sabalansēt ēdienreizes, ja nakts darbs. Uz visiem jautājumiem tika sniegtas atbildes, un pārjautāju, vai viss ir saprotams?

Jautājot par atgriezenisko saiti – apmeklētājas bija apmierinātas, ļoti patika idejas par salātu produktu salikumiem, īpaši par bietes un plūmju salikumu, par pākšaugu un graudaugu miksēšanu, par maizes izvēli veikalā, par pilngraudu produktu iekļaušanu vairāk ēdienkartē, un lielāku skaidrību ūdens nozīmei fizioloģiskos procesos.

Darba laikā tika ievēroti  noteiktie drošības pasākumi. Pirms darba tika veikta ugunsdrošības, darba drošības noteikumu instruktāža.

Nodarbība ilga 3 stundas.

Sagatavoja: Dace Meija

Veselīga uztura nodarbības Puikules muižā projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei”, Nr.9.2.4.2/16/I/028 ietvaros.