Aloja

Noslēdzies jauniešu iniciatīvu projekts Nakts pārgājiens “No saulrieta līdz saullēktam”

Nakts pārgājiens “No saulrieta līdz saullēktam”, kas norisinājās naktī no 13. uz 14. augustu bija mans un Kristīnes Kalnmačas jauniešu iniciatīvu projekts. Nolēmām rīkot pārgājienu naktī, jo domājām, ka tam būs vairāk interesentu – kurš jaunietis naktī nevēlas izrauties no mājām un jautri pavadīt laiku ar citiem vienaudžiem?!

Rakstot projektu nolēmām, ka projekta galvenais mērķis varētu būt saliedēt jauniešu domes biedrus, piesaistīt jaunus biedrus un iepazīstināt jauniešus ar jaunsardzes kustību.

Tā kā esmu aktīva Jaunsardzes dalībniece, nolēmām, ka šis pasākums varētu notikt ar dažādiem Jaunsargu paņēmieniem, līdz ar to jauniešiem iemācot dažādas pamatprasmes, kas var noderēt nākotnē. Kā sadarbības partneris tika piesaistīts Alojas Jaunsargu instruktors Arnis Cāns, kas palīdzēja ar idejām un pasākuma īstenošanu. Projekta pieteikumu iesniedzām pēdējā brīdī, vien dažas dienas pirms konkursa beigām. Kad uzzinājām, ka projekts ir apstiprināts, ķērāmies pie pasākuma organizēšanas – afišas, pieteikuma anketas, pasākuma plāna gatavošanas.

Pasākuma pirmā daļa norisinājās Ungurpilī, plkst. 22.00 pie Uzņēmējdarbības atbalsta centra – bibliotēkas SALA, kur satikās 32 jaunieši vecumā no 13 līdz 25 gadiem, kas bija pieteikušies pasākumam. Interesanti, ka bija pārstāvēti visi iepriekšējie novadi, visvairāk dalībnieku, protams, bija no Alojas puses, bet pasākumā piedalījās arī viens jaunietis no Tūjas un 5 no Limbažiem. Kamēr jaunieši reģistrējās, paralēli notika pirmā aktivitāte – magnētiņu gatavošana, katrs pasākuma dalībnieks sev varēja izgatavot piemiņas zīmi no pārgājiena iededzinot vai uzzīmējot sev ko tīkamu uz koka ripiņām. Kad šī aktivitāte bija paveikta, jaunieši tika nostādīti ierindā un iepazīstināti ar pasākuma mērķi, kā arī jauniešu domes un Jaunsardzes darbu. Pēc atklāšanas visi dalībnieki tika sadalīti divās grupās, katrai grupai bija jāapgūst NATO alfabēts, un jāizvēlas tīkamāko burtu, kas pēc tam bija grupas nosaukums. Grupas izveidoja savus karogus, uz tiem attēlojot savu izvēlēto burtu, saukli un katra dalībnieka vārdu. Kad abas grupas bija izvēlējušās savu komandas līderi varējām sākt ceļu. Pārgājiena garums bija aptuveni 13 kilometri. Lai pārgājiens būtu interesantāks, tas tika papildināts ar dažādiem uzdevumiem –  pēc pirmā kilometra jauniešiem sākās uzticības pārbaudījums. Visi sadalījās pa divi, vienam no katra pāra tika aizsietas acis un pilnīgā klusumā, pārinieks ar neaizsietajām acīm, vadīja otru. Pēc pus kilometra pārinieki samainījās lomām. Pēc nākamajiem kilometriem, kurus bijām gājuši nebeidzamā jautrībā ar dejām un dziesmām, sākās aktivitāte ātrais kilometrs. Katrai komandai savā ceļa pusē bija jāatrod 13 lentītes, šajā uzdevumā uzvarēja komanda ar NATO alfabēta burtu W (whiskey), kuri atrada 11 lentītes, kamēr otra komanda bija atradusi tikai 7 no 13.

Kad bijām nonākuši kilometra attālumā no Karogu karjera, katrai komandai tika dotas piecas minūtes, lai apspriestos pie kādas dziesmas viņi ir gatavi maršēt, šo dziesmu dziedot un soļojot dziesmas ritmā. Kad jaunieši bija izlēmuši, grupai F (foxtrot) pēdējo Kilometru maršēt mācīja Jaunsargu instruktors Arnis Cāns, taču otrai grupai W (whiskey) – es. Nonākot galā pēc apspriedes tika vienbalsīgi nolemts, ka arī šajā uzdevumā pārāka bijusi komanda W (whiskey).

Nākošā aktivitāte, nonākot galā, bija ugunskura iekuršana ar kramiņu. Interesanti, ka arī šajā uzdevumā ātrāka bija komanda W (whiskey). Pēc ugunskura iekuršanas aktivitātes jauniešiem tika dota mazā uzkodu pauzīte, kuras laikā viņi, uz pašu iekurtā ugunskura, cepa līdzi paņemtos gardumus. Pēc pauzītes sekoja orientēšanās sacensības, kuras bija sagatavojusi Kristīne. Jaunieši sadalījās komandās pa četri, katrai komandai tika dots uzdevums, atrast astoņus kontrolpunktus – uzdevumu atviegloja neona mietiņi, kas bija sakarināti kontrolpunktu tuvumā. Katrā punktā bija jāatbild uz jautājumu par jauniešu domi, tādējādi ieinteresējot dalībniekus šīs organizācijas darbā. Pēc orientēšanās sacensībām abām iepriekš izveidotajām komandām atkal bija jāsanāk kopā un jāiziet pēdējā, saliedējoša stafete, kas sastāvēja no 5 posmiem, kurus bija sagatavojusi Kristīne kopā ar instruktoru – puzle ar zvēru pēdām, krūzīšu spēle, tīklu izaicinājums, virves posms kokos un beigu beigās maskējušā Jaunsarga atrašana. Pēc šīm sacensībām jauniešiem bija iespēja izbaudīt saullēktu uz ūdens izmantojot SIA upeslaivas.lv  SUP dēļus un kanoe laivas, kā arī doties atspirdzinošā, aukstā rīta peldē.

Projekta mērķis bija veicināt jauniešu interesi par aktīvu dzīvesveidu un lietderīgu brīvā laika pavadīšanu, sniegt jauniešiem iemaņas turpmākajai dzīvei, ieinteresēt jauniešus Jaunsardzes un Jauniešu domes darbā, piesaistīt šīm organizācijām jaunus aktīvistus.

Manuprāt, mērķis tika izpildīts, pēc pasākuma jaunieši apstiprināja, ka šo laiku ir pavadījuši lietderīgi un ir ieguvuši iemaņas, kuras pirms tam viņiem nebija zināmas.

Šis bija pirmais pasākums, kurā es biju viena no organizatorēm, un domāju, ka mums ar Kristīni projektu izdevās īstenot visnotaļ veiksmīgi.  

Milzīgs paldies Alojas novada pašvaldībai par finansējuma piešķiršanu, paldies Jaunsargu instruktoram Arnim Cānam par ieguldīto darbu, kā arī upeslaivas.lv –  bez jums pasākuma noslēgums nebūtu bijis tik grandiozs! Paldies, Kristīnei, kura piedalījās pasākuma radīšanā ar savu radošo enerģiju, lieliskajām idejām un perfekto izpildījumu! Vislielākais paldies jaunatnes lietu speciālistei Montai Melderei par palīdzīgo roku it visā, kur tas bija nepieciešams!

Sagatavoja: Alise Amanda Abendrote