Aloja

Alojas ātrās palīdzības punktam jauns spēkrats

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) autoparks papildināts ar 26 jauniem operatīviem medicīniskajiem transporta līdzekļiem, kas nodoti Rīgas un reģiona brigāžu rīcībā. Vienu no mašīnām ir saņēmuši alojieši. Mūspusē Limbažu un Salacgrīvas ātrās palīdzības brigādes pie jaunām mašīnām jau tikušas agrāk. Nu arī alojieši nomainījuši savu spēkratu.

Alojas NMPD punkta brigādes vadītājs ārsts Artūrs Juršens pastāstīja, ka jaunā mašīna ir modernāka un ērtāka gan mediķiem, gan pacientiem. Nedēļas laikā, kopš transportlīdzeklis ir apritē, jau paspēts novērtēt šīs ērtības. Medicīniskais aprīkojums gan ir tas pats, bet mainījies iekārtojums. Tagad pie pacienta gultas var vienlaikus apsēsties, būt līdzās un darboties divi mediķi nevis viens. Bērnu drošības jostas iestrādātas ne tikai nestuvēs, bet arī sēdeklī. Tas ir svarīgi, kad bērns jātransportē sēdus. Iepriekš šo problēmu risinājuši mediķi paši. Ārsts atzinīgi novērtēja arī jaunā tipa nestuves. Iepriekš tās varēts nofiksēt tikai trīs stāvokļos, bet jaunās ir regulējamas dažādos leņķos, pielāgojoties katrai situācijai un pacienta vajadzībām.

Jaunais transportlīdzeklis aprīkots ar automātisko pārnesumkārbu un tam ir visu četru riteņu piedziņa. A. Juršens sacīja, ka pilnpiedziņas priekšrocību vairāk izjūt Rīgas brigādes. Lauku reģionos, kur braukšana nav tikai pa asfaltētām ielām un šosejām, bet arī grants seguma un zemes ceļiem, jau iepriekš mašīnām bija visu četru riteņu piedziņa. Runājot par automātisko ātrumkārbu, ārsts atzina, ka tas uzlabo satiksmes drošību. Jāņem vērā, ka, dodoties izsaukumos, mašīnām ir gana lieli ātrumi. Taču par to, kāda būs braukšana pa smiltīm, dubļiem un sniegu laikapstākļos, kad lauku ceļi kļūst par bezceļiem, spriest šobrīd ir pāragri.

NMPD direktore Liene Cipule plašsaziņas līdzekļos vēsta, ka autoparka pakāpeniska atjaunošana un uzlabošana ir viena no dienesta pēdējo gadu prioritātēm. Šogad iecerēts noslēgt līgumu par vēl vismaz 103 operatīvo spēkratu iegādi. Pašlaik dienesta rīcībā ir tikai 91 transportlīdzeklis, kas ir jaunāks par septiņiem gadiem. Jaunās mašīnas iegādātas par valsts budžeta līdzekļiem. Kopējās izmaksas – 2,85 miljoni eiro (ar PVN). Par šo summu iegādāti gan transportlīdzekļi, gan to aprīkojums, kā arī OCTA apdrošināšana pirmajiem trim mēnešiem un automašīnām garantija līdz 300 000 kilometru nobraukumam.

Aija SEDLIŅA