Aloja

Plenērā Dzintara zeme satikās dažādas mākslas

Sestdien Puikules muižā tautas nams organizēja plenēru Dzintara zeme, kurā galvenā nodarbe bija gleznošana, bet to papildināja vēl citas mākslas – foto, deja, mūzika un dziedāšana. Puikules tautas nama vadītāja Ziedīte Jirgensone pastāstīja, ka pasākumam pieteicās negaidīti daudz dalībnieku –

15. Tie bija gan jau pieredzējuši gleznotāji, gan tādi, kuri otu rokā turēja pirmoreiz. Neraugoties uz līdzšinējo pieredzi gleznošanā, aizrautīgi darbojās visi, daži plenērā piedalījās jau otro reizi.

Radošā diena sākās ar Alojas novada fotoizstādes atklāšanu un turpinājās ar gleznotājas Ivetas Tirzītes vadīto gleznošanas nodarbību. Viņa kā mākslas darbu vadmotīvu bija izraudzījusies saulespuķes, kas starp citu, sagādātas z.s. Tūjsmuiža skaistajā saulespuķu pļavā. Varētu domāt – gleznās pārtapušie ziedi izskatīsies līdzīgi, bet I. Tirzīte pauda pārsteigumu, ka katrs sanāca atšķirīgs, tajos nolasāms autora raksturs un temperaments. – Ja gleznojot cilvēkā pamostas iekšējais bērns un pazūd visi dzīvē iegūtie statusi, tā ir mākslas baudīšana. Mums tas izdevās! – piebilda māksliniece.

Lielākā daļa plenēra dalībnieku bija no Limbažu novada, bet daži arī no Saulkrastu puses, piemēram, Renāte Valle, kas plenēra laikā gleznotos darbus uzdāvināja Puikules muižai.

Pasākumā ar skaistu priekšnesumu uzstājās flamenko dejotājas no Siguldas, kuras aicināja šo deju pamēģināt arī klātesošajiem. Atsaucību guva arī muzikālā skatuve jeb brīvais mikrofons – skanēja dalībnieku dziedātās dziesmas. Neizpalika arī ekskursija pa Puikules muižas apkārtni. Plenēra noslēgumā koncertēja Jānis Žagariņš no Jaunpiebalgas.

Radošā pasākuma organizatori saņēmuši tik daudz pozitīvu vārdu no apmeklētājiem, ka izlemts gleznošanas nodarbības turpināt. I. Tirzīte piekritusi turpmāk reizi mēnesī Puikules muižā vadīt nodarbības, uz kurām var pieteikties arī citi interesenti. Savukārt plenērā tapušās gleznas līdz septembra vidum apskatāmas Puikules muižas telpās.

Teksts: Aiga Evertovska

Foto: B. Čakste